Вижте кой за какво даде своя вот

Лидерите в държавата упражниха правото си на глас в неделния изборен ден. Всички те призоваха българските граждани да отидат до урните.

„На България ѝ трябва управление - истинско, смело, реформаторско, което да направи скок в развитието на страната. За това гласувах днес”, каза съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов, минути след като упражни правото си на вот в неделя.

Според него след година - две може да бъдем в много по-добро положение, но за целта „трябва отговорност и последователност”.

Иванов призова всички български граждани да отидат до урните в днешния изборен ден, защото „тази стагнация не може да продължава”.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган упражни правото си на глас още в 8 ч. сутринта. Той по традиция бе един от първите, които отидоха до урните. "Гласувах за бъдещето на България", каза той.

“Гласувам за бъдещето на България”. Това заяви лидерът на “Български възход” Стефан Янев, след като упражни правото си на глас в неделя.  

Той посочи като “червени линии” българските национални интереси. “Те могат да бъдат дефинирани в 3 основни стълба - сигурност, справедливост, благоденствие. Това са основни структурни неща, които регламентират фундамента на обществото”, поясни Янев. 

Той бе категоричен, че ще води преговори с всички партии и изрази надежда за “максимален резултат” на вота. “Всеки, който ни подкрепи е добре дошъл”, каза още Янев и отправи призив към гражданите да гласуват за своето бъдеще. 

"При всички положения резултатите ще бъдат доста по-различни от тези, които ни обясняваха че ще бъдат през последния месец социолозите. Днес вече няма никакво значение какво казват социолозите. От значение е само какво ще каже българският народ". Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов, след като упражни правото си на глас.

Той беше категоричен, че след вота няма да влиза в коалиции. „Можем да влезем в коалиция само с хората, с които се срещнах по пътя, идвайки да гласувам. Два са пътищата пред България. Или ще променим кардинално своя път на развитие и ще имаме шанс за оцеляване. Или Бог да пази България, ако продължим по същия пък като през последните 30 години”, посочи Костадинов.

„Единственото правителство, което ще подкрепим, е кабинет с мандата на „Възраждане”, категоричен беше лидерът на партията.

Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, за стабилно управление, което от утре да отвори мощен социално-икономически щит пред кризата. Гласувах за повишаване на доходите, за развитие на икономиката, което да гарантира просперитет на България. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като упражни правото си на вот.

По думите ѝ хората трябва да знаят, че в трудните моменти няма да бъдат изоставени от държавата. "Гласувах за ред, правила, за това законът да е еднакъв за всички. Да има справедливост. Очаквам да сме в следващото управление. Силна социална партия ще помогне да преминем по-леко през кризата. Ние го доказахме в предишното управление", смята тя. 

Според нея с ГЕРБ и ДПС коалиция е невъзможна. "Имаме 10 мерки за първите 100 дни за овладяване на инфлацията и повишаване на доходите. Искаме да стабилизираме икономиката", обяви още Нинова.

"България има нужда от сигурност и стабилност. Трябва да възстановим нормалността, диалога, който отсъства повече от дисетилетия, трябва да възстановим и демокрацията", това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който даде своя вот в Кърджали.

"В България не бива в 21 век, 2022 година, българските граждани да ги третираме като престъпници, докато презумпцията за невинност действа. Не може една група от граждани да ги третираме едва ли не за престъпници. Затова в България има нужда да възстановим демокрацията, да осмислим демокрацията, да разберем смисъла на понятието демокрация, да възстановим нормалността, да възстановим диалога, да осмислим понятието диалог и нормалност в политиката. За да има стабилност, за да има стабилно управление, за да има сигурност. Има множество кризи", смята той.

„Към момента, от началото на изборния ден, няма данни за сериозни престъпления. Нашите служители работят изключително активно както по охраната на обществения ред, така и по различни разработки”. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев, след като упражни правото си на глас в неделя.

Той потвърди, че МВР разследва и сигнали за готвен саботаж на гласуването с машини в ромски махали. „Имаме такава информация, сведохме я до всички служители по места, за да се извърши незабавна проверка”, каза Демерджиев.

Ще има нужда от компромиси, за да се състави правителство след изборите днес, смята лидерът на "Съюз на демократичните сили" (СДС) Румен Христов. Той упражни правото си на вот в Средно училище "Академик Емилиян Станев" в София.

Въпросът е дали проевропейските евроатлантически сили ще намерят възможност да седнат на една маса. Надявам се да има правителство. От това има нужда България, добави Христов, цитиран от БТА.

По думите му той е гласувал за управление, което да осигури една топла и спокойна зима. Управление, което да овладее цените, да гарантира доходите на българските граждани и да продължи с реформите, защото България има нужда от тях. Не на последно място е и ориентацията на страната. Според мен тя е категорично проевропейска. Ние сме силни по време на кризи и смятам, че това може да бъде изпълнено, каза лидерът на СДС.

Той изрази надежда, че днес избирателната активност ще е по-висока от тази на изборите миналата година. Всеки определя бъдещето си със своя глас, добави Румен Христов.

 

„Този хаос и рекет, който се налага върху българите, трябва да престане”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас.

Според него в следващите месеци основна тема ще бъде войната в Украйна, но някои политици избягвали да говорят по нея.

„България трябва да бъде ясна и категорична за мястото, на което се намира – в ЕС и НАТО. За мен е важно държавата да държи евроатлантическия курс. Така ще ни уважават повече, дори и руснаците”, каза още Борисов.

Той определи като топ приоритет влизането на страната ни в еврозоната. Това ще ни осигури място сред "белите държави", смята още лидерът на ГЕРБ.

За самия себе си той каза: „Моето его отдавна съм го надживял. Мога да обещая, че реваншизъм няма да има. Аз съм най-добронамереният човек към всички партии, най-добрият и разумен политик, с най-богат опит”.

"България има нужда от силни и легитимни институции, които да овладеят кризите, да вземат стратегически реформи. От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът утре", заяви президентът Румен Радев, след като подаде своя вот. 

Държавният глава призова гражданите да излязат и да гласуват, да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас и да не оставят никой друг да решава вместо тях.

"Изборите са право, но и отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България, отговорност към себе си и своите близки", каза Румен Радев, който отказа да отговори дали е оптимист за създаването на конфигурация, която да гарантира работещ парламент. Президентът изрази надежда българите да проявят зрялост и да гласуват.

"Знаем, че няма да бъде лесно. Вече видяхме, че все по-трудно се съставят правителства. Тук сблъсъкът е межу две тези - правителство на всяка цена, което може в последствие да доведе до неустойчивост на правителството, и отстояване на принципите и очертаните червени линии, което води пък до размиване на тяхната политическа физиономия", смята Радев.

Гласувах за народни представители, които разбират и ще решават истинските проблеми на хората, които ще изразяват и защитават техните интереси, а не своите собствени. Гласувах за политически представители, които да дават пример за възпитание, толерантност, диалогичност и търпимост. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, след като упражни правото си на глас, заедно с майка си. 

Той изрази надежда, че избирателната активност ще бъде висока. "Дано партиите, със своите послания, да са успели да привлекат повече избиратели, така че да имаме едно легитимно Народно събрание, което да изразява волята и интересите на българския народ", сподели премиерът. 

По думите му изборите в България са честни, но не трябва да бъдат чести. "Влизането в спирала от избори не е от полза за нито един гражданин, необходимо е стабилно мнозинство, което да излъчи редовно правителство. То трябва да решава проблемите на българските граждани", категоричен е Донев. 

Според него България прави решителни стъпки за диверсифициране на газовите доставки.

Гласувах за това да няма лъжи в парламента, гласувах за това да има чест, достойнство и отговорност. Това каза Любомир Каримански от политическа партия „Има такъв народ“ (ИТН), след като упражни правото си на глас в 35-о Средно езиково училище „Добри Войников“ в София.

Относно очаквания резултат Каримански посочи, че той би бил такъв, какъвто хората отредят. По думите му това няма да намали желанието им да се борят срещу лъжата, двойния стандарт и ниската нравственост в следващия парламент.

„Виждам ролята на ИТН в следващия парламент с експертиза, с качество на работата си, с това да можем наистина да премахнем именно двойния стандарт при нарушаването на всякакви норми“, заяви Каримански. Според него хората трябва да излязат и гласуват именно за бъдещето на България, за децата и за да спре обедняването. Той настоя за национално отговорно поведение. Най-спешната задача пред 48-ото Народно събрание е категоризацията на бедните и уязвими групи в настоящия бюджет, посочи Каримански. 

Гласувах за това всеки млад българин да избере България за свой дом. Да имаме просперираща, можеща държава без корупция. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков, след като упражни своя вот.

„Днес изборът е много важен. Той е между връщане обратно в годините на прехода или скъсване с този преход един път завинаги, отивайки към една нова, просперираща, можеща, променена България. Вярвам, че всички българи ще направят избора България да продължи напред”, посочи той.

"Днес ясната коалиция, която заявявам, че ще направим, е коалицията с българския народ", категоричен бе Петков. 

„Днешните избори са референдум „за” и „против” войната. Като жена и майка и бивш омбудсман гласувах за мирна България. Това е моята кауза!”, написа в своя Facebook профил лидерът на „Изправи се България” Мая Манолова. 

Тя призова избирателите да „осъзнаят залога” и да отидат до урните, за да упражнят правото си на глас. 

„Гласувайте за справедлива държава, която се грижи за хората, а не за елитите, която ще намали сметките и ще повиши доходите и пенсиите. Не вярвайте на платените социолози, решавате Вие, а не те! Гласувайте!”, написа още Манолова.

Важното условие днес е много български граждани да излязат и да гласуват, нека не оправдаем мрачните прогнози за ниска избирателна активност. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас в Софийска професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”, съобщава БГНЕС.

Йотова определи днешния вот като много важен, за да има България стабилен парламент и стабилни мнозинства, които да излъчат и стабилно правителство.

Според вицепрезидента пред страната ни има много предизвикателства и подчерта приемането на бюджет за догодина.

"Трябва да се преведат гражданите пред тежката социалноикономическа криза, трябва да има категорична позиция по отношение на външнополитическите предизвикателства. Днес гласувах за държавници, гласувах за хора, които знаят стойността на България и на международната сцена, които знаят и могат да направят така, че нито един българин да не остане на улицата тази зима. Да има достатъчно грижи и гаранции от страна на държавата за нейните граждани", каза още Йотова. 

Най-важното нещо, което всеки български гражданин може да направи, е да гласува. Независимо за кого. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната” Асен Василев, след като упражни правото си на вот.

„Гласувах за една променена България, в която да свърши Преходът и най-накрая да тръгнем напред и да станем нормална европейска държава”, подчерта той.

По думите му от изборите днес зависи дали ще продължи политиката на Прехода, позната от последните 30 години. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.