В какво се състои тя

Колко разпространена и развита е кардиорехабилитацията в България? Тя започва още в първите дни след острия инцидент – т. нар. остра рехабилитация и продължава с ежегодно провеждане на рехабилитационни курсове, с цел профилактика и проследяване хроничния стадий на заболяването.

Кардиолози препоръчват приоритетно ваксиниране на сърдечноболните

Според Станислава Андонова, кинезитерапевт в от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков", тя може да бъде дихателна или двигателна. "Има много компоненти, които са в различни интензитет и продължителност. Учеха ни, че рехабилитацията е заключителният елемент в едно лечение, но при практиката си научих, че всъщност тя идва в началото. Учил пациентите да диша с различни дихателни техники. Всичко трябва да бъде много спокойно обяснено и изпълнено, защото оперираните хора са страдащи", обясни тя.

По думите ѝ има сугестивни упражнения - те идват когато искаш да отклониш вниманието на пациента и да го накараш да извърши физическо усилие без да се напряга. "Следоперативната рехабилитация е строго индивидуална, стартира на 12-ия час след операцията, след като започне да диша самостоятелно. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.