Това става възможно след промени в Закона за държавния бюджет

Потребители в няколко населени места вече плащат сметките си за вода с ваучери за храна. Това става възможно след промени в Закона за държавния бюджет, които бяха приети от предишния парламент.

Оказва се обаче, че повечето ВиК дружества отказват да приемат ваучери.

Все повече служители получават ваучери за храна от своя работодател. Като само от началото на годината броят им е скочил с около 30%. След като депутатите в миналия парламент вдигнаха тавана на ваучерите до 200 лева, всеки месец около 650 000 българи получават средно около 150 лева към заплатата си. И най-често ги използват за храна.

В Русе вече плащат сметки за вода с ваучер от работодател

Към месечната си заплата служителите на една от пътностроителните фирми в Русе получават и ваучери за храна.

„По 200 лева на човек, като го правим от два месеца. Тези ваучери не са обложени с данъци, хората са доволни, пазаруват с тях”, обясни Петко Николов, изпълнителен директор на пътностроителната фирма.

Но на прага на зимата предпочитали да получат сумата в брой, за да покриват по-високите си сметки за отопление. Въпреки че от април законът позволява дължимото към дружествата да се плаща и с ваучери.

„Тази мярка, макар и добра на хартия, все още за съжаление не е сработила. Няма интерес от дружествата”, обясни Таня Обущарова, Асоциация на операторите на ваучери за храна.

„На мен не ми е известно някой да ги е питал”, коментира Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Разговори с дружествата продължават да се водят, поясниха от асоциацията.

„Много от тези дружества не разполагат с офиси, където клиентите да могат да платят директно своите сметки, а по-скоро те ги плащат или онлайн, или чрез посредници”, обясни Обущарова.

За жителите на Русе обаче проблемът намира частично решение, след като има подписан договор с ВиК Русе.

„Все още няма потребители, които да са проявили интерес”, поясни Невена Ганчева, „Връзки с обществеността” ВиК-Русе.

Операторите на ваучери за храна са единодушни – мярката трябва да бъде заложена и в бюджета за догодина.

„Доколкото знаем служебното правителство предвижда тя да бъде удължена. Сумата от 200 лева даже още може да бъде увеличена, тъй като инфлацията както знаем е над 17% през последните месеци и основните хранителни продукти са се увеличили драстично”, заяви Таня Обущарова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.