Това каза за NOVA директорът на НСлС Борислав Сарафов

Установен е конкретен извършител на хакерската атака, извършена в събота, срещу български сайтове. Това каза за NOVA директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Известни са имената и адреса на извършителя. 

Масирана хакерска атака към сайта на Президентството

Сарафов потвърди, че атаката е дошла от град Магнитогорск и че именно там се намира въпросното лице. До момента е установени около 100 лица участвали в групата KillNet. 

“Ще се опитаме да установим всички замесени в тази хакерска атака и да ги изправим пред българския съд, ако срещнем отзивчивост в руските съдебни власти и те бъдат екстрадирани. Ако не - ще ги привлечем задочно като обвиняеми”, посочи Сарафов.

По думите на Светослав Василев, директор на Отдел “Киберпрестъпления”, това е една стандартна DDOS атака, на която много институции са подложени непрекъснато. 

Явор Колев: Хакерската атака срещу български институции не беше успешна

Официално от групировката KillNet посочиха, че са атакували България заради "пpeдaтeлcтвo ĸъм Pycия" и "изнасяне на оръжия за Украйна".

Според бившият шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП Явор Колев - става въпрос за хакерска група, контролирана от руските служби. 

“В една тоталитарна държава няма как една такава група да не бъде контролирана. Ако тя е самостоятелна, на петата минута качулките ще бъдат пред вратите им. Ясно е, че задачите ѝ се поставят по този начин. А и самата реторика е присъща на режима в Кремъл”, каза киберкспертът Явор Колев. 

От следствието не изключват нови опити за атака на български държавни сайтове.

Службите са категорични - хакерската атака не е била успешна. Няма изтичане на данни, а релано за минути е било затруднено влизането в държавните сайтове.

Руски хакери опитаха да свалят сайтовете на няколко институции у нас (ОБЗОР)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.