По думите му няма вариант за разговори с ДПС, а много трудно това ще се случи с "Български възход"

Най-вероятно няма да участваме в правителство с мандата на ГЕРБ, няма причина да участваме в такива разговори. Това каза за "На фокус" Стефан Тафров от "Демократична България".

По думите му ГЕРБ обслужваха стратегическите интереси на Русия, когато управляваха. "Такъв случай е и Турски поток, който заби нож в гърба на Украйна. Тази тръба кара руски газ и не дава никаква диверсификация и струва много пари. ГЕРБ трябва да дадат обяснение за това. Очакваме обяснения от тях и защо не изгониха руски дипломати, когато убиха Сергей Скрипал. Има сериозни основания да се смята, че ГЕРБ не са променили своята нагласа. Те защитават направеното от тях през последните 12 години, това е неприемливо. Не може да рушиш правовата държава и да искаш да те признаят за евроатлантик", категоричен бе той. И допълни, че ДБ биха отишли на преговори с ПП.

ПОЛИТИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ: Разкол между партиите на прага на 48-ия парламент

Според него президентът на Украйна не се кани дни преди датата на конституирането на НС. "ДБ призова да поканим Зеленски да се обърне към Народното ни събрание, ще поставим въпроса на първия Председателски съвет", подчерта Тафров. И уточни, че няма вариант за разговори с ДПС, а много трудно това ще се случи с "Български възход".

Той разкри, че казусът с поканата на Митрофанова на откриването на НС е тръгнал от това, че Надежда Йорданова го е забелязала и е възразила. Сякаш няма война в Украйна и Русия не са ни обявили за враждебна държава. ГЕРБ и ДПС са замълчали, БСП и "Възраждане" са били "за" тя да бъде поканена. Разбра се, че има протоколни насоки от ЕС, които съветват да не се канят руските посланици", сподели Тафров. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.