Коментар по темата от проф. Ивайло Дичев, доц. Георги Лозанов, доц. Маргарита Бакарчева

В студиото на „Твоят ден” коментар по темата за възможните варианти за създаване на правителство направиха проф. Ивайло Дичев, културен антрополог, културологът доц. Георги Лозанов и психологът доц. Маргарита Бакрачева.

Според Ивайло Дичев опцията за правителство на малцинството е нереалистична. Той смята, че съществува коалиция между президента и ГЕРБ, с оглед на това сега Борисов няма да предприеме действия по импийчмънт.  

Георги Лозанов смята, че обединяващата тема между партиите е позицията по отношение на президента Румен Радев. Той също смята, че няма да се стигне до процедура по импийчмънт. 

Борисов: В името на държавата сме готови на всякакви компромиси

Според  доц. Бакрачева големият процент негласували и отбелязалите „не подкрепям никого” е доказателство за цялостната липса на доверие в обществото.

 „Не е много ясно какво точно искат хората от политиката”, смята проф. Дичев, а доц. Лозанов допълни: „Не може да има правителство, защото няма устойчиви консенсуси в обществото. Липсват два основни консенсуса, които не са създадени от политиците, от експертите, от журналистите, от всички нас. Единият е прозападната ориентация и другият е антикорупционния”. Доц. Бакрачева допълни, че отрицателният вот е последица от неудовлетворени очаквания и липсата на промени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.