Депутатите с неупешни опити да разрешат създалата се криза

Със серия от срещи и председателски съвети депутатите се опитаха да разрешат създалата се кризисна ситуация за избора на председател на НС. Стигна се и до предложение за лидерски съвет, но и той беше провален. Много и различни предложения от всички парламентарно представени партии се чуха, но нито едно от тях не доведе до решение на казуса. На лидерския съвет, предложен от ПП, не дойде нито една партия, освен ГЕРБ. Но те се появиха и си тръгнаха, без да участват в разговорите.

Серията неуспешни опити накара и първата политическа сила да отстъпи с голяма крачка назад. „Ние оттегляме Росен Желязков от следваща надпревара и номинация. Това е знак, че сме готови на компромис и търсим съгласие”, заяви Десислава Атанасова, ГЕРБ.

Последваха председателски съвети, срещи в кулоари и по групи, но без резултат. А от „Продължаваме промяната” дадоха ново предложение - лидерски съвет.

„Ние каним лидерите на всички ПГ на публични консултации”, каза Асен Василев от ПП. „Единственият начин българските граждани да са сигурни, че няма задкулисни сделки, е да се проведе публичен дебат”, подчерта и Кирил Петков, ПП.

Изненадващо на срещата пристигнаха само ГЕРБ, които заявиха, че заради закъснението на организаторите няма да останат.

„Дойдохме да видим. Не виждаме никой, Ако трябва да се провежда някакъв публичен дебат, той трябва да се проведе в зала”, категоричен беше Даниел Митов, ГЕРБ.

Въпреки липсата на останалите лидери „Продължаваме промяната” представиха предложенията си и останаха отворени за среща.  „Или ще трябва да седнем пред очите на всеки български гражданин и открито да градим консенсус, или нищо няма да се случи”, заяви Кирил Петков. „Да приемем процес, при който партия да не номинира собствените си кандидати, а да посочи двама или трима души в други ПГ”, подчерта Асен Василев, ПП.

Остри критики за организираната среща дойдоха от лидера на БСП Корнелия Нинова. „Няма да позволим на никой да върне БСП в някакъв образ на задкулисие”, категорична беше Нинова.

А след поредния съвет, продължил часове, от „Демократична България” повториха предложението си за ротация като изход. „Ако се постигне политическо споразумение за това някой да бъде избран за председател, след което след определен срок да бъде заменен – това няма да противоречи на Конституцията”, категоричен е Христо Иванов от ДБ.

Така кръгът отново се завъртя и процедурата започна отначало.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.