39% от американците одобряват работата му

Президентът Джо Байдън се доближи до най-ниското ниво на одобрение само две седмици преди междинните избори в САЩ, които ще определят остатъка от неговия мандат, сочи проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос.

Двудневното национално проучване установи, че 39% от американците одобряват работата на Байдън, което е с един процент по-малко в сравнение със седмица по-рано.

Непопулярността на Байдън допринася за мнението, че републиканците ще спечелят контрола над Камарата на представителите на САЩ, а вероятно и в Сената на 8 ноември. Контролът дори на една от камарите на Конгреса ще даде на републиканците власт да спрат законодателната програма на Байдън.

С встъпването в длъжност през януари 2021 г. в средата на пандемията от COVID-19, мандатът на Байдън е белязан от икономическите белези на глобалната здравна криза, включително рязко покачваща се инфлация. Тази година рейтингът му на одобрение се понижи до 36% през май и юни.

В проучването на Ройтерс/Ипсос от тази седмица 1/3 от респондентите посочиха икономиката като най-големия проблем на страната, което е много по-голям дял от всеки десети, който е избрал престъпността. Само един от 20 посочиха като будещ най-голямо притеснение края на националните права за аборт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА