За 2021 г. градинките в София са генерирали 686 тона зелен отпадък

Златната есен е в разгара си - парковете в София са окъпани в цветовете на сезона. Погледнато по друг начин - това са тонове листа и клони, които трябва да се почистят и съберат. По-интересното е къде отива този зелен отпадък и какво се случва с него. Докато всички ние търсим красотата и се любуваме на последните топли дни, цяла армия хора и машини се грижат шарената пелена, покрила София, да бъде събрана и най-важното - оползотворена. По този начин за миналата 2021 г. парковете и градините в София са генерирали 686 тона зелен отпадък.

„Основният отпадък, който се генерира при поддържането на парковете и градините, е свързан в този сезон с падналата шума”, обясни Милена Васева, директор на ОП “Паркове и градини”.

Призори във възстановения Розариум в Борисовата градина кипи неуморен труд. Зелените храсти се подрязват, оформят се и розовите насаждания. Работата е прецизна и затова се върши на ръка. За всичко останало обаче помагат машини. Повечето от тях са електрически, за да се впишат добре в зелената идилия.

„Столична Община се опитва постепенно да модернизира и автопарка по поддръжка на тези зелени пространства. Да е по-екологичен, по-тих. Разбира се, няма как този отпадък да не се извозва механизирано, но поне да не шуми на хората, да не замърсява въздуха”, обясни Васева.

От парка шумата и клоните отиват на площадката за обработка на биоотпадъци “Хан Богров”. Боклукът от камионите се почиства допълнително и се смила. Следва процес, който превръща всичко това в компост или с други думи - естествен обогатител за почвата в същите онези паркове, от където е дошъл изходният материал.

„От пристигането на отпадъка до финалното пресяване на компоста минават 10-12 седмици. В природата това нещо се случва с години”, обясни Антонио Марков, технолог на Инсталацията за биологично тетиране „Хан Богров”.

В технологията са ангажирани машини, които овлажняват сместа, вкарват въздух и общо взето подпомагат превръщането на отпадъка в компост. На финалната права виждаме огромните купчини естествен тор, готов за пакетиране в чували.

Всеки жител на столицата може да получи от този компост за своята градинка пред блока или пък за саксиите на терасата си. И то напълно безплатно.

„Тоест, ако сте платили своя данък „Битови отпадъци”, срещу квитанцията от данъчната служба може да дойдете тук и да получите напълно безплатно 10 килограма компост”, каза  Десислава Билева, зам.-кмет на Столична Община.

Обратно в Розариума на Борисовата градина всяко растение получава своя дял за приноса си в кръговата икономика. Достатъчно количество компост, с което розите ще продължат да радват окото на всеки любител на красотата.

За първите 8 месеца от тази година тук на площадката “Хан Богров” са обработени около 11 тона зелени отпадъци. Произведени са почти 8 тона компост.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.