Парламентарно представени партии вече заговориха за правителство с втория мандат

След вторите консултации при президента, парламентарно представени партии вече заговориха за правителство с втория мандат. Засега те са категорични и на общо мнение за едно - нужни са разговори помежду им по политики. Всички заявяват готовност да участват в такива, но имат и условия за формата. Днес от „Продължаваме Промяната” заявиха категорично, че тези разговори не трябва да са чрез контактни групи. Условието на ГЕРБ пък е срещите да са преди връчването на мандатите, но засега не съобщават за нов план. Междувременно вече се правят сметки за втори и трети мандат, а „Демократична България” видяха решението дори в кабинет на малцинството. ГЕРБ не виждат причина за категоричния отказ на „Продължаваме Промяната” за среща с контактните групи.

„Разговорите в Народното събрание са открити. Ние си имаме парламентарна група. Както виждате и сега се събираме да заседаваме”, каза Христо Гаджев от ГЕРБ.

Засега не съобщават за план Б. „Ще видим какво ще излезе и от контактните групи, и от самите консултации”, поясни той.

Радев пред ПП: Ще държа да изчерпим докрай опциите за съставяне на кабинет

И ако за ГЕРБ още е рано за сметки за втория мандат, „Демократична България” вече са отправили поглед към него.

„Тук са възможни много варианти, включително на правителство на малцинството. Имаме много добра комуникация с ПП. Приоритетите са ни  близки”, каза Ивайло Мирчев от ДБ.

Сметките им не включват коалиция с БСП.

„С БСП имаме вече доста дълбоки различия. Преди бяха по отношение на Украйна и бюлетината, сега мислим различно и за еврото”, поясни той.

ДПС остават отворени за разговори, независимо с кой мандат.

„Искаме да разговаряме за политики, които това правителство ще реализира. А не да се търсят лица, персони, партии, конфигурации и формули”, категоричен е Хамид Хамид.

Не изключват и подкрепа за кабинет на малцинството на ПП и ДБ.

„Трябва да ни убедят за онези основни реформи и моменти, които ще извършат за да ги подкрепим”, поясни Хамид.

От „Възраждане” очакват третия мандат.

„Ние не участваме с политически партии, а с политическа програма. И ако всяка една партия подкрепи нашата програма, това означава, че има възможност за съставяне на правителство с третия мандат”, обясни Петър Петров от „Възраждане”.

БСП и „Български възход”  се въздържаха от коментар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.