Военното, вътрешното министерство и Службата за сигурност с най-големи бюджети

Украинският президент Володимир Зеленски увеличи бюджетните разходи за отбранителния сектор с над 10 млрд. долара. Това гласи текста на закона, публикуван на уебсайта на Върховната рада на Украйна, информира БГНЕС.

"С този закон, наред с другото, се увеличават бюджетните средства за общия фонд на държавния бюджет в сектора на националната сигурност и отбраната - общо с 386,9 млрд. гривни (10,48 млрд. долара по курса на Националната банка на Украйна - бел. ред.)", се казва в документа.

Най-много от тази сума отива в Министерството на отбраната. В документа се посочва, че министерството ще получи 9,9 млрд. долара.

Димитър Стоянов: Нинова не каза истината, няма пари за изтребители Gripen

След военното министерство най-голям бюджет има Министерството на вътрешните работи на Украйна, а на трето - Службата за сигурност на Украйна. Посочени са също Главното разузнавателно управление,  Държавната специална телекомуникационна агенция и Държавното управление за сигурност.

По-рано Олег Устенко - икономическият съветник на Володимир Зеленски, заяви, че бюджетният дефицит на Украйна до края на 2022 г. се очаква да достигне 50 млрд. долара. Това е 30-35% от БВП на страната.

Министърът на финансите Сергей Марченко заяви, че бюджетният дефицит на Украйна е около 5 млрд. долара месечно. Две трети от бюджета се формира от чуждестранни заеми и безвъзмездни средства, а три четвърти от бюджетните разходи са за военни цели.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.