Поводът - неясноти около преместването им от хотели по Черноморието, в държавни почивни бази

Според последните указания на Министерството на туризма след 15 ноември настанените в момента в частни хотели и апартаменти украински бежанци трябва да бъдат преместени в държавните почивни бази у нас. Това предизвика сериозно недоволство от украинците, търсещите спасение у нас. Част от тях вече са били в държавни бази.

„Ние се сблъскахме с това в държавните бази да няма гореща вода, храниха ни с доставена храна, която беше недостатъчна. Децата от тази храна не ядяха, затова на много майки им се налагаше да търсят пари, за да купуват на децата си храна. Трябваше да се обръщаме към разни благотворителни служби, които ни помагаха с продукти, с дрехи”, каза украинката Марина.

Ползващите помощ украински бежанци в община Приморско са основно жени и малки деца.

Според  Марина Хоружа децата им вече са тръгнали на училище и на детска градина. „Вече имаме дори личен лекар и вече просто свикнахме да живеем тук. Вече познаваме с хората, с много българи”, каза тя.

Недоволни от решението на Министерството на туризма са и хотелиерите. Повечето на територията на община Приморско са подготвили хотелите си за зимата, за да осигурят нормални условия за украинските граждани.

Хотелиери подкрепят протеста на украинките.

„Да ви кажа честно не разбирам какво е това деление на частен и държавен сектор за пореден път. Защо държавата ни в един момент реши да инвестира в държавните бази и то реши да инвестира на 1 ноември. Нали ако може някой да ни отговори къде са, колко са ,какви места има, готови ли са”, каза Емилия Закова, хотелиер от Китен.

 

Ден преди протеста, в Бургас министърът на вътрешните работи Иван Демержиев даде разяснения.

„34 000 на първо четене, установихме че се намират се на територията на цялата страна. В момента ще предпочитаме да настаняваме в бази, които са край морето, за да може по-лесно да стане преместването на тези, които желаят да се преместят”, каза Демерджиев.

Протестиращите в Приморско днес събраха подписка, която искат да изпратят до Министерски съвет с настояване програмата да продължи в частните хотели. Собствениците им обаче искат актуализация на средствата от 15 лв. на ден.

 „Двойно повече е според мен един такъв минимум, на който да дадеш нормална храна. И да бъде топло в хотелите ни”, каза Емилия Закова - хотелиер от Китен.

Хотелиерът Емилия Закова каза, че работят и имат готовност да се грижат за тях, и не разбира защо има деление на частен и държавен сектор. Тя обясни, че сумата от 15 лева, която получават е недостатъчна и трябва да се удвои.

Решението за преместването на украинските бежанци в държавни бази бе взето от служебното правителство в края на октомври.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.