След период на силно противопоставяне двете партии все пак ще водят диалог

Първите две политически сили в страната сядат на масата за преговори! Във вторник сутринта ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” се събират в парламента, за да обсъждат политики.

От партията на Кирил Петков и Асен Василев са категорични, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ. Според техните партньори от „Демократична България” по-вероятно е да има сериозни преговори за кабинет с втория или с третия мандат. На подобно мнение са и бившите им партньори от БСП.

След период на силно противопоставяне ГЕРБ и ПП все пак ще водят диалог. Но за политики, а не за коалиция.

„Да постигнем базов консенсус кое е изпълнимо, кое не е изпълнимо, без значение на кого се връчва мандата и кой ще успее да формира правителство”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Ние подхождаме прагматично с фокус граждани и бизнес. Да получим подкрепа за нашите политики”, заяви Настимир Ананиев от ПП.

А те са 16 предложения, сред които - по-висока минимална заплата, увеличение на пенсиите и антикорупционно законодателство. От ГЕРБ обаче не видяха и друго важно.

„Сигурността е тема, която не присъства в тяхната програма по никакъв начин. Няма за култура, за земеделие”, заяви Атанасова.

От ПП не виждат шансове за редовен кабинет с първия мандат.

„При никакъв случай ние не бихме подкрепили мандат на ГЕРБ и сме го заявявали многократно”, заяви Ананиев.

„В противен случай каква е логиката, ако те не искат да подкрепят наше правителство, ние да подкрепим тяхно”, отговори Атанасова.

От „Възраждане” разчитат действията на двете партии по друг начин.

„В момента, в който американският посланик заповяда да направят такава среща, те ще я направят. Дали ще има правителство, редовно или ще отидем на избори, за тях вече е второстепенно. Те затвориха България като свой дълбок тил, обезоръжиха държавата ни”, заяви Костадин Костадинов.  

БСП, които на няколко пъти гласуваха в единомислие с ГЕРБ и влязоха в конфликт с ПП, направиха своя прочит.

„Срещата изглежда странна, предвид това колко обтегнати бяха отношенията им. Дали това е първа крачка към правителство, дали е просто пиар, ако не се стигне да се търси вина в друг. Не подкрепяме кабинет с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”. Когато отиде при втория и ако ни поканят, ще се отзовем на разговори”, заяви Корнелия Нинова.

Залогът, според „Демократична България”, се крие във втория мандат.

„ПП трябва да поеме отговорност, да проведе преговори, да се опитаме да съставим коалиция. Вероятно коалиция на малцинството. Големият въпрос е ако е само ДБ и ПП, как събираме останалите гласове”, заяви Атанас Славов от „Демократична България”.

Алтернатива за редовен кабинет има с третия мандат. Догадки в политическото пространство го изпращат в партията на Стефан Янев. От „Български възход” обаче не пожелаха да коментират имат ли готовност да осигурят мнозинство за кабинет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.