Вътрешният министър на изслушване в парламента след убийството на граничния полицай

Парламентът отново стана арена на сблъсъци заради трагедията на границата. Над три часа депутатите изслушваха вътрешния министър Иван Демерджиев за инцидента, при който загина граничният полицай Петър Бъчваров.

От ГЕРБ поискаха оставката на служебния министър, а някои от другите партии обвиниха именно формацията на Бойко Борисов за лошото наследство по границата. 
 

Три часа продължи изслушването на вътрешния министър в парламента. Пред депутатите той посочи редица проблеми в системата, трупани с години - недостиг на гранични полицаи заради намален щат с 1 300 души. Липсвало и адекватно техническо оборудване. Мигрантският поток няма да намалява, а ще се увеличава, предупреди от трибуната Демерджиев.

„Имах тежката задача да се срещна с родителите на загиналия наш служител. И ако те бяха поискали оставката ми, днес щях да съм я депозирал. За мен е чест фактът, че те поискаха той да бъде погребан с парадна униформа”, развълнувано коментира Демерджиев.

Недостигът на гранични полицаи е основен проблем, подчерта вътрешният министър пред депутатите. Съвсем скоро ще бъдат назначени допълнителни 1 200 граничари.

„Кой трябваше да поеме отговорност и да разпореди преди да настъпи този трагичен инцидент да се снаражат граничните патрули с дълго оръжие”, обясни Младен Маринов от ГЕРБ-СДС.

„Проблемът с дългото оръжие и неговото внедряване е липсата на достатъчно обучени хора в състава на „Гранична полиция”, кои да боравят с него”, уточни Демерджиев.  
 


До месец ще бъде осигурено и адекватно облекло за граничните полицаи, увери вътрешният министър.

„За съжаление, нашите гранични полицаи пазят с телата си и плащат с телата си цената, че границата не е добре технически обезпечена”, смята той.

От БСП и ГЕРБ поискаха оставката на служебния вътрешен министър. Левицата обаче посочи, че проблемите на границата са започнали далеч преди служебния кабинет.

„По това време управлява ГЕРБ и г-н Борисов, който днес се опита да се направи на герой във връзка с изграждането на това съоръжение и да хвърли отговорността върху други. През 2020 г. питаме г-н Гешев как се движи това дело. И получаваме отговор, че има образувано досъдебно производство”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Експерт: Граничарите си купуват сами дори боеприпаси от интернет

„Г-н министър, всичко това, което се опитвате да направите в последните дни не ви прави чест. Вие търсите виновен. Ако не е оградата, някой друг. Ако не е поддръжката - нещо друго. И аз мога да ви кажа кой е този виновник. Той стои в тази зала - това е бившият министър”, смята Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

„Вие от ГЕРБ и вашите присъдружни партии, когато бяхте на власт, повече от 200 млн. лева за изграждането на съоръжение, което пропуска и зайците, а не да препятства преминаването на мигранти в нашата страна”, отговори бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

Вътрешният министър заяви, че съоръжението е изградено от мрежа, която не е здрава, не е достатъчно висока и се преодолява лесно. Демерджиев поиска и законодателни промени, тъй като, по думите му, трафикантите се разминават със споразумения или условни присъди. 

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.