Темата коментира депутатът Божидар Божанов

“Демократична България” с идея за Закон срещу троловете в интернет. Темата коментира депутатът от ДБ Божидар Божанов в ефира на "Здравей, България".

“Ние предлагаме в предизборна обстановка социалните мрежи да са длъжни да прилагат мерки за идентифицирането на неистински профили”, каза Божанов. От партията са посочили няколко примери за идентификация на фалшиви профили. Те са такива, които използват: VPN, за да заобиколят някакви ограничения; фалшиви профилни снимки; несъответствие в имената; използване на различна азбука при регистрация и др. 

Гунчева: “Възраждане” разчита на армия от тролове за фалшиво одобрение в социалните мрежи

Според Божанов мнозина, които споделят непопулярно мнение онлайн смятат, че ще бъдат санкционирани. Депутатът обаче обясни, че те не влизат в категорията на “троловете”. 

“Троловете са неистински профили - регистрирани от хора, които не са това, направени са от човек или фирма”, обясни той. “Няма да е цензура. Водещият принцип е да запазим свободата на словото. Това значи не само да публикуваме какво мислим, а някой да не го удави в пропаганда, да не го задуши чрез докладване”, посочи още Божанов. 

Facebook и Instagram с масови съкращения на служители

Според него социалната мрежа Facebook разполага с нужния ресурс да прилага подобни мерки и да санкционира троловете като премахва техните профили. 

Божанков даде още няколко примера за идентификация на фалшиви профили. Като такива той посочи ниските нива на “харесване” на даден пост, който обаче има много “споделяния”; масово присъединяване към групи веднага след регистрация; както и масово добавяне на приятели, които не са свързани помежду. 

Акциите на "Мета" се сринаха с 19%, печалбите са намалели два пъти

Ако след докладване на фалшив профил, той не бъде премахнат от Facebook, компанията ще бъде санкционирана с процент от глобалния годишен оборот, обясни още Божанов. “Така предвижда европейският регламент, на база на който стъпваме, за да уредим това нещо. Така че има стимул да се спазва”, посочи той.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.