На брифинг ГЕРБ оборват твърденията на ПП в областта на енергетиката

„Тук съм, за да оборим две лъжи, които бяха изречени от Кирил Петков. Първата голяма лъжа е, че правителството на „Борисов 3” е поемало ангажимент за 40% намаляване на емисиите (парникови газове – б.р.). Единствената държавачленка, която гласува „въздържал се”, беше България и това може да бъде проверено. Втората голяма лъжа е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент термични централи да бъдат затваряни. Не само че ще бъдат затваряни, но и процентът, който ще бъда затворен, е повече от 40%”. Това каза Жечо Станков – депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката.

В сградата на парламента бившият енергиен министър Теменужка Петкова и бившият образователен министър Красимир Вълчев разискваха енергийното бъдеще на България и обещанията на правителството на промяната в тази сфера.

Стартира делото на Кирил Петков срещу Бойко Борисов

Станков разясни, че в Плана за възстановяване и устойчивост е записано България до 2026 г. да съкрати с 40% емисиите. „Тук услужливо Кирил Петков и Асен Василев са избрали базисната година, върху която да се стъпи, да е 2019 г. Тя е най-слабата година на производство на въглища. Като направите една проста сметка, излиза, че 83% от въглищните централи в България ще бъдат затворени”, каза Станков.  

По думите му това означава съкращаване на над 80% от работниците или повече от 10 000 души.

„Асен Василев и Кирил Петков с едната ръка разписваха със синдикатите, с другата – поемаха отговорност да бъдат затворени 83% от българските мощности в Маришикия басейн”, обясни бившият зам.-енергиен министър.

Според Петкова правителството, в което тя участваше, е било изцяло готово с Плана за възстановяване и устойчивост.

„Тази лъжа ще излезе много скъпо на България и на българското общество. До 2026 г. трябва да бъдат затворени въглищните ни централи – ние сме категорично несъгласни, отстоявали сме България да премине през прехода на нисковъглеродна икономика, без това да не бъде с цената на работните места на хиляди хора”, каза Петкова.

„Тази лъжа ще струва скъпо на българското общество. Това, което са предложили, не защитава интересите на страната и на второ място - просто е невъзможно”, допълни Теменужка Петкова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.