Основната тема на разговорите е бюджетът на страната

ГЕРБ и „Демократична България” на консултации в Народното събрание. Двете партии намериха допирни точки по политики, но не и за общо правителство. Междувременно продължават и срещите за бюджета.

Нова серия от срещи между партиите по политики и основна тема – бюджетът на страната. Разговори проведоха ГЕРБ и „Демократична България”, ГЕРБ и „Възраждане”, както и „Продължаваме промяната” и „Български възход”. Партиите успяват да намерят пресечни точки по политики, не поставят червени линии помежду си, но все още  темата за подкрепа за мандат и общо правителство не е на масата.

Срещата между ГЕРБ и „Демократична България” започна с категоричното уточнение, че разговорите не са за правителство.

„С вас нямаме червени линии и вече демонстрирахме мнозинства”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Ние не виждаме възможност да подкрепим първи мандат, но това не ни пречи да имаме допирни точки и да работим заедно”, заяви Христо Иванов.

Допирни точки, но със сериозни разминавания се откроиха по две теми. „Демократична България” призоваха да не се бърза с промените в Изборния кодекс, а ГЕРБ да се остави повече време за правосъдната реформа. 

„Надявам се, че не търсите покаяние, защото доказахме, че бихме могли заедно да ръсим консенсус”, заяви Атанасова.

„Ние покаяние никога не сме търсили. Това е личен акт. Аз ще остана в очакване, на тази среща не чухме ясно до каква степен сте говори за реформиране на съдебната система”, завяи Христо Иванов.

В същия час „Продължаваме промяната” проведоха среща с „Български възход”. И докато Кирил Петков призова за подкрепа за бюджет, Стефан Янев заяви, че формулата е в сформиране на редовно правителство.

„Бюджетът от тази година ще нанесе щета на доста голям брой хора. Ако не се сформира правителство, може да има избори през март”, заяви Кирил Петков.

„Ако в политическите ни послания има истина, трябва да седнем на първите разговори за правителство с каквато и да е формула”, каза Стефан Янев-

Въпреки червените линии, консенсус потърсиха ГЕРБ и „Възраждане” – за бюджет. И двете партии се съгласиха, че не трябва да се стига до раздуване на разходите.

„Трябват да бъде увеличена минималната работна заплата, но не със 110 лева”, каза Деница Сачева.

„Знам, че всички граждани искат да чуят от нас, че минималната заплата ще се увеличи, но въпросът е откъде ще дойдат парите”, каза Петър Петров от „Възраждане”.

Утре предстои среща между ПП и ДПС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.