Да бъде направена замяна за акции от т.нар "Търговски дом"

Бизнесменът Георги Гергов придоби акциите на Община Варна в капитала на „Пълдин туринвест“, съобщи БНР. Сега бившият председател на областната и на градската организация на БСП в Пловдив притежава 79 % от дяловете в Панаира.

Решението за добиването на акциите от неговото дружество стана на извънредното общо събрание на дружеството този следобед. На заседанието са присъствали само представителят на Гергов адвокат Нина Пантелеева и представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов, предаде Радио Пловдив.

Дяловете на Община Варна от 29 % се прибавят към дела на Гергов, който имаше 50 %. По този начин бизнесменът придобива общо 79 % от акциите на Панаира.

„Гласувах против апорта на варненските акции в Панаира, както ме упълномощи днес Общинският съвет“, каза представителят на община Пловдив Ясен Михайлов. По думите му какво ще се случи след това, ще решават юристите.

Тази сутрин пловдивските общински съветници с решение задължиха кмета Здравко Димитров да обжалва решенията на общото събрание на "Пълдин Туринвест". Причината е, че заседанието е свикано, без да се спази законовият срок от един месец

Според Веселина Александрова, председател на ПГ на ДБ, заяви, че както и да се гласува на извънредното общо събрание на "Пълдин туринвест" ситуацията в дружеството няма да се промени, защото община Пловдив има блокираща квота.  

Община Варна получи акциите в Пловдивския панаир, за да бъде направена замяна за акции от т.нар "Търговски дом", по-известен във Варна като Дупката.

През 2016 година второто правителство на Борисов прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собственост върху притежаваните от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Община Пловдив получи 11 607 385 броя акции, представляващи 20,63% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, а община Варна – 16 314 400 броя акции, които са 29% от капитала на дружеството.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.