Най-важното от политиката тази седмица гледайте в обзора на Нели Тодорова

През седмицата се очакваше да разберем как ще се променят изборните правила и ще се върне ли хартиената бюлетина. Депутатите, обаче, прекараха десетки часове в скандали и викове, но не и в гласуване на конкретни решения. 

Открит остава въпросът дали машините ще се превърнат просто в принтери или част от функциите им ще се запазят. Противниците на машинното гласуване смятат, че те могат да бъдат манипулирани и затова плановете са да се броят всички разписки от тях на ръка. 

Така се обезсмислят милионите, които държавата плати за тези устройства.

През 2020 г. първоначално платихме над 43 млн. лв, а след това още 10 млн. лв. 

Със същите тези 53 млн. лв днес могат да се платят около 75 000 минимални заплати или 114 000 минимални пенсии.

За изминалите избори за техническото осигуряване и бюлетини са платени над 8 млн. и 300 хил. лв. Отпечатани са 7 млн. и 350 хил. бюлетини.Толкова, колкото да стигнат за всички секции в страната, в случай че се окаже, че машините откажат. 

От тази гледна точка връщането на хартиените бюлетини няма да оскъпи следващите избори. 

Според експертите обаче те със сигурност няма да ни излязат по-евтини от последните. Колко по-скъпи ще са ще зависи от една страна от инфлацията. Може да се наложи да се плаща и повече на членовете на СИК, ако се увеличи времето за обработка на материалите от гласуването. 

Най-важното от политиката тази седмица гледайте във видеото в обзора на Нели Тодорова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.