Те изразиха подкрепата си за директора Васил Василев

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” написаха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Иван Ченчев. В него те призовават решенията да се взимат в рамките на театъра. Артистите изразиха подкрепата си за директора Васил Василев и подчертаха, че му имат пълно доверие за начина, по който ръководи „Иван Вазов”.

Пиарът на Народния театър нарече Александър Морфов „насилник”

Публикуваме текста без редакторска намеса:

Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов“. Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда:

●      Събра сериозен режисьорски екип;

●      Отвори сцена за млади режисьори;

●      Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата;

●      Откри нови сценични пространства;

●      Възстанови неправомерно свалени представления;

●      Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата;

●      Повиши актьорските възнаграждения;

●      Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра;

●      Инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри.

Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!

Минеков поиска рокади в управата на Народния театър

Министърът на културата Велислав Минеков даде срок на директора на театъра да освободи - по думите му - "подкрепяните партийно" служители и да върне "нормалността" в театъра. Напрежението в Народния театър продължава вече повече от месец. Първи публично срещу новите назначения се обяви режисьорът Александър Морфов, признавайки, че той е надраскал вратата на кабинета на пиара на театъра - Велислава Кръстева, и е изкъртил табелката с името й. В знак на протест срещу Кръстева, която е бивш говорител на партия ДПС. 

Вчера - отново в знак на протест - актьорът  Валери Йорданов, обръсна косата си с твърдение, че служители, подписващи се в подкрепа на Морфов са подложени на репресии и заплахи за уволнение. Йорданов заговори и за съмнения за физическа разправа. И даде пример с инцидент по време на постановката „Хъшове”, когато стената, по която трябва да се изкатери героят му пада, а двама души от екипа са откарани в болница.

“В антракта на спектакъла една от стените, на която трябва да се катеря, падна. Просто падна. Двама души пострадаха, извика се линейка и ги откараха. Може и да е случайно......кой знае?! Аз се катеря във второ действие по тази стена. Щом се стига до там, че трябва актьорът да проверява декора и да проверява дали ще оцелее до края на спектакъла, значи май нещо не е наред. Може би трябва някой да загине, за да се вземе отгоре решение”, каза пред журналисти актьорът Валери Йорданов. 

В коментар на културният министър Велислав Минеков разкри, че в договорите на Александър Морфов и съпругата му – актрисата Рени Врангова, фигурира клауза, че по всяко едно време на денонощието може да се изиска от тях алкохолна проба. Това условие било заложено единствено в техните трудови договори.

Министърът на културата каза още, че има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър - Васил Василев. Проф. Минеков допълни, че ще изчака резултата от назначената проверка. "Решението е в ръцете на директора. Ако той не извади сам себе си от блатото, то блатото ще бъде пресушено", каза още министърът.

"Срокове не мога да поставя, но едва ли такава проверка става за един ден", каза още той. "Не приемам подписки, в които директор моли служителите по такъв начин, че, както казваше дон Корлеоне, да не му откажат. Тези подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето", обяви Минеков.

На свой ред директорът на театъра Васил Василев също отправи обвинения. 

“Аз изпълнявам стриктно програмата, която съм защитил, програмата за развитие на театъра. Чия програма изпълнява служебният министър на културата и защо запали война срещу Народния театър ....отговорът е в негови ръце”, каза Василев. 

Актьорите Албена Колева и Валери Йорданов изразиха съмнения, че колегите им, които са подписали отвореното писмо, са били притиснати от директора. Самите те разказаха за случаи, в които са били привиквани на частни разговори с Василев, при които той им „размахвал” длъжностните характеристики.

„Когато един директор поиска подкрепата на хора, на които плаща изведнъж много по-големи заплати, вие как мислите?”, попита риторично актрисата. Министърът на културата ѝ отговори: „Аз не подозирам, аз много добре знам как става. Виждал съм го в института, в който съм работил. Молбата е такава, че да не може да се откаже”.

Той нарече споделеното от Колева и Йораданов „откровена форма на насилие”. „Такива подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето”, категоричен беше Минеков.

Сред участващи в подписката за подкрепа са Георги Мамалев, Владо Пенев, Аня Пенчева, Ани Пападопулу, Владимир Карамазов и Деян Донков.

Припомняме, че режисьорът Александър Морфов обвини пиара на Народния театър Велислава Кръстева в политическа пропаганда. В отговор тя го нарече „насилник". С писмо до медиите Морфов, който е главен режисьор в Народния театър, призна, че той е написал "Изчезвай" на вратата на Кръстева и е изкъртил табелката с името й. Повод за действията му бил фактът, че Кръстева придружила почетния председател на ДПС Ахмед Доган до изборната секция в деня на вота на 2 октомври. Кръстева беше дългогодишен пиар и говорител на партията.

Самият Минеков поиска пълна проверка на дейността на Народния театър при новото му ръководство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.