Ако Морфов напусне Народния театър, това би било голяма щета, смята културният министър

В Народния театър избухна скандал, след като режисьорът Александър Морфов обвини в политическа пропаганда пиарa на театъра Велислава Кръстева. Днес министърът на културата поиска отстраняването ѝ от поста, както и пълна проверка на дейността на Народния театър при новото му ръководство.

С писмо до медиите Александър Морфов, който е главен режисьор в Народния театър „Иван Вазов” призна, че той е написал "Изчезвай" на вратата на Кръстева и е изкъртил табелката с името й. А причина са изборите на 2-ри октомври, когато тя придружава почетния председател на ДПС Ахмед Доган до изборната секция. Кръстева беше дългогодишен пиар и говорител на партията.

"Тази жена е зам.-директор и пиaр на Народен театър "Иван Вазов". В качеството си на такава тя представлява не себе си, а Институцията Народен театър, респективно мен, артистите и всички служители на Народния театър. Това, което тя демонстрира, е откровена политическа пропаганда", каза Морфов.

"НИЩО ЛИЧНО": Велислава Кръстева - една от кандидатките за новия парламент (ВИДЕО)

Режисьорът Александър Морфов допълва и че директорът на театъра - Васил Василев, е игнорирал опитите да се обсъди случилото се. Потърсихме и Велислава Кръстева, но тя отказа коментар. Такъв обаче дойде от министъра на културата Велислав Минеков.

„Не можем на тази теглилка от едната страна да поставим злато, а от другата - перушина. Аз държа на присъствието Александър Морфов в театъра, но за съжаление той е разколебан”, каза Минеков.

Минеков заяви, че няма да допусне театърът да се превръща в кръжок по политически интереси.

„Не мисля, че това са правилните хора на правилното място и аз ще помоля тези хора да бъдат сменени, да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти”, обясни културният министър.

 Минеков иска пълна проверка на дейността на Васил Василев, откакто е директор на театъра, тъй като има данни за: "смущаващ" скок в заплатите на част от артистите, които месечно взимали 5 хиляди лв.

След петгодишно отсъствие: „Хъшове” отново на сцената на Народния театър (ВИДЕО)

Припомняме, Морфов е режисьор на една от най-модерните и знакови постановки за Народния театър „Иван Вазов” – „Хъшове". Първото й поставяне е на 22 октомври 1904 г., а 100 години по-късно, също на 22 октомври, със същото заглавие пиесата отново е поставена под режисурата на Александър Морфов. За 13 г. спектакълът се изиграва над 300 пъти на Голяма сцена при пълен салон.

През 2017 г. Александър Морфов напусна театъра поради разногласия с тогавашния директор Мариус Донкин, защото Донкин свали първо негласно, а после и официално представлението от репертоара на театъра. Темата на „Хъшове” е подготовката за освобождението на България от турско робство, наричано вече Османско присъствие.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.