Народните представители дебатираха по тях 4 часа

Депутатите приеха на първо четене и двата антикорупционни закона. Единият е Законопроект за противодействие на корупцията с вносител Кирил Петков и група народни представители. Другият - Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, внесен от Министерския съвет.

Законът на ПП беше подкрепен с 138 гласа "за", а законопроектът, внесен от Министерския съвет бе одобрен със 113 гласа "за", обясни Dariknews.

Народните избраници отделиха 4-часов дебат за тези проекти.

Това е първият законопроект, внесен от „Продължаваме Промяната“ още при старта на работата на новия парламент. Това е законопроектът за КПКОНПИ, който ще даде възможност на България да противодейства на корупцията, съобщиха от „Продължаваме Промяната“.

Депутатът Петър Петров от "Възраждане" обвини "Продължаваме Промяната", че са преписали 77% от своя законопроект от сега действащия закон на ГЕРБ. Той иронизира някои от предложенията - вместо разследващите инспектори да могат да използват системи като ГРАО, например, е записано, че те ще могат да използват безплатен градски транспорт. От себе си Петров добави с ирония, че може би трябва да им се даде и безплатна карта за фитнес, с която да борят корупцията. "Знаете ли как се казва, когато препишеш законопроект на ГЕРБ? Президентът ви го каза, нарича се шарлатания", каза Петров.


В отговор Милен Матеев от ПП заяви, че "с по-малко от 1 процент промяна в конституцията можем да променим държавното устройството на страната".

По време на дебата Кирил Петков изреди някои от измеренията на корупцията – некачественият асфалт по пътищата, наводненията след изсичането в Карловско, хилядите пенсионери, които са на ръба на бедността. „Корупцията може да се види и пред сградата на Народното събрание, където милиони левове са дадени за пренареждане на жълтите павета, а те изглеждат по-лошо от преди ремонта”, каза Петков.

По думите на Десислава Атанасова от ГЕРБ тези антикорупционни законопроекти са били поставяни като гаранции и залог за правителство преди. Сега е същото, каза тя и увери, че от ГЕРБ подкрепят и двата законопроекта.

И от БСП подкрепят и двата закона.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.