Коледната им ваканция ще бъде от 24 декември до 2 януари

Народните представители започнаха днешния ден като съкратиха почивните си дни за предстоящите празници. Така коледната им ваканция ще бъде от 24 декември до 2 януари, не както е в парламентарния правилник от 22 декември до 10 януари включително. Предложението дойде от Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Мотивите - важни законодателни промени, които трябва да бъдат разгледани бързо, защото не е ясно колко още живот остава на 48 НС.

„Считам, че два дни между Коледа и Нова година е предложението ми да бъдат единствените извън официалните в България”, обясни Атанасова.

Предложението беше прието.

„Ние виждаме, че НС загуби адски много време в глупости буквално, в хартиена бюлетина. В същото време законите по ПВУ изостават”, подкрепи Венко Сабрутев от ПП.

„Удължаването на бюджета, Плана за възстановяване, в енергетиката има доста промени, които трябва да направим”, каза Ивайло Мирчев от ДБ.

Единодушно гласуваха от „Възраждане” – „против”.

„Ние считаме, че тези закони, които се предлагат като форма на диктат, не бива да бъдат гласувани и точно поради тази причина настояваме НС да работи по-малко и ако може още днес да се разпусне”, каза Костадинов.

След като решиха за почивката, депутатите се заеха с промените в няколко закона. Пак не мина без спорове, лични нападки и смях в залата.  Недоволни от председателстващия Никола Минчев, „Възраждане” предложиха той да не води повече дебати.

По същество парламентът успя набързо да приеме редица промени, а имено  -  9 процентното ДДС за детски храни, памперси и книги става постоянна мярка, без краен срок. Към тях добавиха вестници и списания. До края на 2023 година 9% остава ДДС- то за хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг услугите. А по предложение на БСП хлябът и брашното остават с нулева ставка до края на следващата година, а не само до юни.

И още пари - депутатите одобриха еднократната помощ за ученици от 300 лв.  да е не само за първокласниците, но и за децата във втори, трети и четвърти клас. Бързото темпо доведе депутатите до объркване и се наложи да им се напомня какво гласуват няколко пъти през деня.

Последваха множество прегласувания, което обърка дори председателстващите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.