Той наследи на папския престол Йоан Павел Втори през 2005-а година

С траурен звън камбаните на „Свети Петър” оповестиха новината за смъртта на Бенедикт XVI. „С тъга ви съобщаваме, че Папа Емеритус Бенедикт XVI почина тази сутрин, в 9.34 сутринта, в манастира „Матер Еклезие” във Ватикана”, обяви Матео Бруни, който е говорител на Ватикана.  

17-години по-рано – белият дим от комина на Сикстинската капела провъзгласи кардинал Йозеф Ратцингер за глава на  Римокатолическата църква. Германия ликува – това е първият папа, роден там, от 1000 години насам.

Ратцингер прекарва детството си в тъмните години на нацисткия режим. Разказва, че е бил принуден да бъде част от младежката организация „Хитлер Югенд”, но семейството му никога не е членувало в Националсоциалистическата партия.

Световни лидери, сред които и Румен Радев, отдадоха почит на папа Бенедикт XVI

Бенедикт XVI има нелеката задача да наследи на Светия Престол  Йоан Павел II. Популярен на Изток и на Запад, папата поляк е с голям принос в падането на Желязната Завеса и обединението на Европа.  Статутът му граничи с този на поп-икона. След него – образът на Бенедикт ярко контрастира заради консервативните си възгледи. Някои го наричат "Ротвайлерът на Бог".

Годините му начело на Светия престол са белязани от скандала за корупция "Ватилийкс", след който е арестуван икономът му. А обвиненията в педофилия разтърсват Римокатолическата църква.

Обича котките и Моцарт, свири на пиано, фен е на зелената идея - поставя соларни панели по покривите на Ватикана и се вози в хибриден папамобил. Макар и традиционалист, предприема най-нетрадиционния ход за един папа - отказва се. След оттеглянето си, продължава да живее във Ватикана, където прекарва и последните си дни.

Бенедикт XVI ще бъде погребан на пети януари, а траурната служба ще води лично наследникът му – Папа Франциск.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.