Той е роден в Трес Корасаос

Стотици бразилци се стичат в родния град на Пеле, в знак на почит към краля на футбола, който си отиде на 82 години. Той е роден в Трес Корасаос, на 23-ти октомври 1940-та. Сред основните забележителности там е родният дом на футболната легенда. Така наречената "Каса Пеле" е подредена по спомените на майката на футболиста и неговия вуйчо.

„Тази къща е принадлежала на родителите на Пеле. Също така - това е мястото, на което той се е родил - по това време - децата са се появявали на бял свят с помощта на акушерки у дома. Той се е родил в тази стая“, разказва Франсиска Изабел да Силва, екскурзовод в къщата-музей на Пеле.

„Пеле е кръстен тук, в тази църква, както и някои от членовете на неговото семейство. За нас той олицетворява борбата на чернокожото, бедно момче, което успя да излезе от недоимъка и унижението и да постигне толкова много. Така че особено за малките момчета - той е пример за подражание“, казва Алекс Адао, свещеник от Трес Корасаос

Като момче, първата работа на Пеле е да лъска обувки пред местния стадион. Там той се запалва по футбола от своя баща - полупрофесионален играч, чиято кариера приключва заради контузия в коляното.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.