За творчеството си той е удостоен с държавното звание Народен художник

На 99-годишна възраст почина художникът Любен Зидаров. Разделяме се с една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие, написаха от Съюза на българските художници. 

За творчеството си Зидаров е удостоен с държавното звание Народен художник. Носител е на различни награди: сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, награда на ДКМС за изкуство и култура (1970), наградата „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976), както и орден „Кирил и Методий“ – I степен през 1963. През 2014 г. печели голямата награда на Столичната община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. През 2016-а получава отличието „Златен век“ на Министерството на културата.

През 2022 г. е удостоен със званието доктор хонорис кауза на Художествената академия в София.

Любен Зидаров оставя забележително творчество в областта на илюстрацията и живописта, формирало вкуса на няколко поколения.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.