Тя е намерена на 10 мили от Картахена, Испания

Лодка със следи от мигранти откри екипажът на българския кораб към Антарктида. Тя е намерена на 10 мили от Картахена, Испания. В лодката са открити дрехи, следи от храна, вода и опаковка от прясно мляко с арабски надписи. Възможно е на борда да е имало дете. За това подсказва детска раница, открита вътре. Лодката е качена на борда и ще бъде предадена на испанките власти.

Малко след 9 сутринта местно време - екипажът на научно-изследовалетския кораб "Св. Св. Кирил и Методий" се натъкна на лодка в Средиземно море. Курсът на кораба беше променен към нея, за да се установи - има ли хора на лодката. За целта е била спусната работна лодка, обясни капитан III ранг Николай Данаилов, командир на научно изследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий".

Освен туба с вода и опаковка от прясно мляко с арабски надписи на лодката е открита и ученическа раница.

“Имаше останки от туби, различни спасителни жилетки, както и оскъдна част от дрехи. Обекта вече е на борда и ще бъде предаден на испанските власти”, допълни капитан III ранг Николай Данаилов, командир на научно изследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий".

"Нямаше признаци на живот, лодката е празна. Обектът вече е на борда и ще бъде предаден на испанските власти, когато стигнем до пристанище", каза още капитан Данаилов.

Полярният ни кораб акоситра в Испания, за да зареди с храна и гориво. На испанска земя слизат и 23-мата курсанти от Военноморското училище във Варна, които помагаха активно в работата на екипажа. 

10 дни курсантите трупаха практически опит и помагаха на екипажа. Смените им са два пъти дневно по четири часа и се наричат "вахта". 

След пристигането ни в Картахена, екипът ни също си дава "довиждане" с екипажа на кораба. Следващата ни среща ще е в Аржентина, където ще се качим отново с българските полярници, за да преминем през ледените води на пролива Дрейк и да стигнем до българската база на Антарктида.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.