Драстично намалява избирателната активност, обясни Елена Дариева

„За да има правителство, трябва разбирателство между ГЕРБ и ПП. Христо Иванов бе първият, който го каза гласно. Намесиха се ред други фактори. Борисов не е ли знаел, че предложението за Христо Иванов (за премиер) го изгаря. Вероятността да има редовен кабинет с мандат за „Демократична България” е 10-15%". Това заяви в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS социологът Юлий Павлов.

Според колежката му Елена Дариева този процент е твърде малък. „С първите два мандата видяхме, че трябва да се намерят консенсусни точки между първите две сили”, обясни тя. И коментира, че в момента всяко обръщение на политик към негов опонент се възприема като битка. „Докато гледат на визиите за България като борба, няма как да се постигне консенсус и компромис”, категорична е Дариева.

„При евентуално връчване на мандата на „Български възход” има около 1-2% шанс за кабинет”, каза Павлов и допълни: „Ако даде мандата на ДПС, желанието на Радев да управлява лъсва. А още повече лъсва, ако папката отиде при „Възраждане”. При връчване мандата на БСП става ачик-ачик ясно, че иска да управлява чрез тях. Само за БВ и ДБ няма да бъде обвинен, че иска да управлява”.

Според Дариева, ако има избори, те ще се проведат след два месеца. „Ако сега се отиде на избори, резултатът ще доведе до подобен на сегашния състав на Народното събрание, но съотношението няма да е същото, защото спада активността на хората, които гласуват. Това е в полза на партиите с твърд електорат”.

„Тръгнахме от 50% избирателна активност, катастрофирахме на 34%, а сега готовност да гласуват имат по-малко от 1/3 от гласоподавателите”, обясни Елена Дариева.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.