Над 150 автомобила са засечени с малко над 200 км/ч

Фрапиращи резултати са отчели новите радарни табла в София, които измерват скоростта на шофьорите. Рекордът е на автомобил, който е „прелетял” с 240 км/ч на Околовръстното шосе. Други над 150 коли са засечени с малко над 200 км/ч.

Павлин живее на метри от мястото на бул. „Черни връх”, на което през миналата година загинаха две млади момичета. Разказва, че много шофьори карат през участъка като на магистрала.

„Преди тежката катастрофа беше страшно, защото за мотористите беше нещо като писта. Леките коли също вдигат висока скорост. Те правят най-много катастрофи”, каза той.

Павлин е свидетел на редица инциденти. „Един познат моторист ми каза, че тук било много удобно да се вдигат скорости”, добавя мъжът.

След катастрофата, причинена от Семерджиев, в София бяха монтирани 32 радара, които засичат скоростта. Едно от таблата е на бул. „Черни връх“. Проверка на NOVA установи, че месеци след тежката катастрофа правилата продължават да се нарушават.

Анализът на резултатите от таблата е красноречив. „Имаме над 150 водачи, които са карали с 200 или с над 200 километра в час. И това са данни от 32 локации само за десет дни от началото на годината”, подчерта председателят на СОС Георги Георгиев.

На Околовръстното шосе се намира камерата рекордьор. Там е засечен шофьор, който е карал с 240 км/ч. „Това е потресаващо. След трагедията със Семерджиев нищо в народопсихологията не се е променило”, смята Георгиев.  

Данните за скоростта, които събира общината, се изпращат към КАТ. „Официално информация за глобени шофьори няма, но нашите наблюдения са, че има реакция”, каза председателят на СОС.  

Радарите ще послужат и за да се прецени на кои места има нужда от патрулен автомобил в час пик и на кои – не.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.