Ще предяви ли и нейното семейство иск за 300 хил. лв.

Разменените в болница „Шейново” бебета вече се чувстват добре при биологичните си родители. Едно от семействата предяви иск за обезщетение към лечебното заведение на стойност 300 хиляди лева. В „Здравей, България” адвокатът на другото семейство, първо усъмнило се в размяната, коментира казуса и каква е адекватната претенция, която майките могат да имат към „Шейново”.

„Шейново” потърси външен консултант по медицинско право заради разменените бебета

Стоян Стойков обяви, че клиентите му все още изчакват болницата да ги обезщети доброволно, без да се налага да се стига до съд. „За никого не е нужно да се продължава с тази сага”, категоричен беше той.

Разменените бебета: Едното семейство внесе в „Шейново” иск за 300 000 лв.

Юристът отбеляза, че подобен случай не е имало у нас и липсва съдебна практика по казуса. По думите му не е известно какво обезщетение би определил съдът при евентуално дело. „Погледнато реално, подобен казус с последиците, които има върху семействата, децата, майките и въобще техните родители, явно ще остави травма за цял живот”, каза още Стойков. Адвокатът на една от майките заяви, че при първата среща с колегата си, който защитава правата на другото семейство, са се разбрали, че справедливо обезщетение би било равно на 300 хил. лв. – сумата, за която ще претендира и втората майка. 

Стоян Стойков е категоричен обаче, че не може да се сравнява убийство с размяна на деца. По думите му трябва да се оценява как казусът е повлиял на психиката на пострадалите лица. Той не скри, че най-тежкият момент за клиентката му бил, когато видяла как другата майка дава интервю, в което отказва да ѝ върне детето.

Юристът обясни, че болница „Шейново” има застраховател, който би следвало да плати обезщетенията.

Страна по казуса е и Столичната община, която е принципал на болницата. Коментар по темата направи председателят на СОС Георги Георгиев. Той увери, се местният парламент ще се съобрази с решението на институциите, но призна, че в болницата е постъпило искане за извънсъдебно споразумение. В момента юристи правят анализ на ситуацията.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.