Адвокатите им са категорични, че 300 000 лв. е справедлива сума

Адвокатът на една от майките на разменените бебета в „Шейново” очаква болницата да предложи доброволно обезщетение. Това заяви Стоян Стойков пред NOVA. По думите му справедливото обезщетение е в размер на 300 000 лева. Точно толкова, колкото вече е заявил официално адвокатът на другото семейство.

В началото на януари от болницата са попитали двамата адвокати какво обезщетение смятат за справедлива сума. И двамата казват 300 000 лева. Само единият обаче - този на Севда Михайлова, завежда иск за сумата в началото на тази седмица. И си дава срок от десет дни, които вече текат, за да изчака казусът да се реши извън съда.

Адвокатът на една от майките с разменени бебета: Очакваме доброволно обезщетение от "Шейново"

От Столичния общински съвет, които са принципал на болницата, не изключиха да се стигне до извънсъдебно споразумение, но според тях е най-редно да се стигне до съд и той да реши въпроса.

Адвокатите на двете семейства споделиха какво се случва с тях след размяната.

„Семейството свиква с детето, чувстват се добре”, обясни адвокатът на едно от семействата Стоян Стойков.

„Опитва се да се адаптира, но все още, според мен, не е успяла да се справи със стреса и едва ли това ще стане скоро”, заяви защитникът на Севда Михайлова Тодор Мангъров.

Двамата адвокати са категорични, че 300 000 лева е справедлива сума за нанесените морални щети.

„Явно ще остави травма за цял живот. На всеки рожден ден ще знаете, че това дете, по някаква щастлива случайност, е отново при вас”, каза още Стойков.

„Не съм съгласен, че нашият случай е по-малък, така да се каже, дори от смърт. Понеже майката губи това дете завинаги. Една малка смърт”, категоричен е Мангъров.

Разменените бебета: Едното семейство внесе в „Шейново” иск за 300 000 лв.

Само адвокат Мангъров обаче за момента е подал иск за обезщетение. Семейството, представлявано от Стойков, изчаквало действията на „Шейново”.

„Управителят на болницата обяви, че лечебното заведение е готово да обезщети доброволно пострадалите. Аз лично все още се надявам да е без съд”, каза той.

Съдебните искове обаче са готови, допълни Стойков - още когато с ДНК тест се разбира за размяната.

„Когато излезе другата майката и каза, че няма да даде детето доброволно, родителите бяха при мен, плачейки казваха: „Няма друг избор, това е положението. Влизаме в съда”, разказа Стойков.

Ще има ли дело е решение на Столичния общински съвет, който е принципал на болницата.

„Ще го направим така, както се прави в цял свят - изчаквайки съдебно решение”, посочи председателят на СОС Георги Георгиев. На въпрос дали няма да се работи да има извънсъдебно споразумение, заяви: „В момента имаме предложение за такова до болницата. Те си правят правен анализ на предложението”.

САМО ПО NOVA: Проговори майката на размененото бебе, пожелала анонимност

Трето лице също може да реши спора, твърди Стойков. „До ден днешен болницата не споменава, че има застраховател”, поясни Стойков.

„Болницата има всички необходими застраховки. Очакваме компетентните органи да решат първо въпроса, след което да се стигне до обезщетението”, уточни Георгиев.

„Не е в ничий интерес, още по-малко на болницата, да се влиза в съда с този спор. Моята идея беше да изчакам десет дни, за да видя дали ще има някакъв интерес към споразумение. Тогава вече ще действаме по съдебен път”, подчерта адвокатът на Севда Михайлова.

За NOVA от „Шейново” съобщиха, че няма да коментират изявлението на адв. Стойков в ефира на „Здравей, България”. Предприетите законови действия са само към единствената заявена претенция - на адв. Мангъров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.