Според него, за да бъде справедлива цената на тока, тя трябва да е 150 лева

Компенсациите са закъснели и са недостатъчно. За миналата година има 92% увеличение на разходите за пенсии и 30% инфлация спрямо 2019 г. Имаме и ръст на парите в обращение, но не и на произведените стоки. Бизнесът трябва да намали цените си и да охлади стремежа към по-големи печалби в името на влизане в еврозоната. Инфлацията е по-голяма от тази, с която покриваме критерия. Това каза в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS Васил Велев от АИКБ.

Григорова: Подобно увеличение на минималната работна заплата е цинизъм на фона на беднотията

"Цените на тока на свободния пазар за първото полугодие на 2021 г. бяха 112 лева за мегаватчас. След компенсации те са 245. Това двойно увеличение е българската причина за инфлацията. Цената на микса е 150 лева, а битът получава ток на 82 лева. Съгласно решението на парламента, от януари сумата ще е 200 лева след компенсации", обясни Велев. 

Според него, за да бъде справедлива цената, тя трябва да е 150 лева. "Това не е помощ, а възстановяване на надвзетото. Свръхпечалбите се облагат по допълнителен ред. Постоянно отправяме призив изпреварващо да се намаляват цените. Популизмът обещава, че държавата ще плати с пари, които няма. Служебният кабинет доказа, че може да управлява по-добре от редовните", смята още Велев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.