Самолетът се използва с тази цел за първи път от повече от 3 години

Повреда със спукано стъкло на „Спартан” е причината България да евакуира Християн Пендиков с правителствения „Фалкон”. Самолетът се използва с тази цел за първи път от повече от 3 години, обявиха от държавния авиационен оператор. Заради сложната процедура, която изисква одобрение от премиера - до две седмици се очаква промяна в правилника за ползване на правителствен самолет за български граждани в нужда. 

„Президентът Румен Радев ми се обади лично, за да ме попита дали имаме възможност да изпълним такъв полет с „Фалкон” поради технически проблем на „Спартан”. Казах, че може”, обясни Златко Златев, генерален директор на Държавния авиационен оператор.

Обичайно „Фалкон” се използва за нуждите на президентството, Народното събрание, Министерския съвет, държавни ведомства, както и за облитане на радиотехническите средства на РВД. Но рядко като въздушна линейка.

Транспортираха с "Фалкон" до София пребития секретар на българския клуб в Охрид

„Процедурата е малко по-сложна, тъй като трябва да мине през заявка на министъра на здравеопазването до премиера, който лично да одобри такъв полет. Така се случи и тази седмица в петък”, коментира Златко Златев.

Така, сметката от 4 500 евро за полета от Охрид до София, ще я плати заявителят - здравното министерство. Докато държавата ни не разполага с медицински хеликоптери, се работи по идеята процедурата по използване на „Фалкон” да се улесни.

„Тече преглед на устройствения правилник. В Министерството на транспорта е почти в завършен етап и предстои съгласувателна част с другите министерства и ведомства”, обясни Златев.

Очаква се промените да станат факт до две седмици.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.