Гуцанов пита какво ще правим с оборудването за АЕЦ "Белене"

БСП и „Възраждане” сезират Конституционния съд за сделката за АЕЦ “Козлодуй“. Те  призоваха и „Продължаваме промяната” да направят същото, съобщиха от БСП.

„Стана практика решенията на Народното събрание да изземват функциите и правомощията на изпълнителната власт. Поредното такова беше за строителството на нови ядрени мощности в АЕЦ “Козлодуй“ с технологията AP1000. Това е технология, която все още никъде по света не работи. Не искаме България да се превръща в опитна експериментална площадка на нови ядрени мощности“, заяви секретарят на Изпълнителното бюро на БСП и депутат Борислав Гуцанов.

Той изтъкна, че партията му подкрепя развитието на ядрената енергия в България и припомни, че през 2013 г. са събрали над 780 хил. подписа за референдум за ядрената енергетика. Мотивът им сега е, че оборудването за втора атомна в страната АЕЦ „Белене“ стои неизползвано.

НОВА ВИЗИЯ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА: Какво трябва да се промени в сектора

„Цялото оборудване за първи и втори контур, което е платено от българската държава и необходимите средства за довършване са под 10 милиарда, ние да тръгваме към една все още нова технология. По данни на експертите тя ще струва над 30 милиарда – 3 пъти по-скъпа. Толкова ли е богата нашата държава и толкова ли време имаме пред себе си“, мотивира се Гуцанов.

Като пренебрегна изследванията за сеизмична активност на района за втората АЕЦ, той изтъкна, че проектът имал всички разрешителни и лицензи от Международната атомна агенция, както и Българската агенция за ядрена сигурност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.