Гласувахме за него като политически знак, заяви депутатът от ГЕРБ

Механизмът за разследване на главния прокурор, който беше приет в петък от депутатите, не е работещ. Това е мнението на председателя на правната комисия в НС, депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

„Гласувахме за него като политически знак, защото в момента най-голямата интрига е кой е против съдебната реформа на Крум Зарков. Всеки, който е против, е мафия”, каза Радомир Чолаков в предаването „Офанзива” по NOVANEWS.

Чолаков обясни, че по предложенията на правосъдния министър Крум Зарков е имало голямо обществено обсъждане. Първото заседание на Правната комисия е било на 11 януари, а на него са присъствали всички най-големи юристи в България.

„ВКС с 23 страници становище, ВСС, Висшия адвокатски съвет. Мнението на всички институции е, че този закон не може да свърши работа”, заяви Чолаков.

Той изрази съмнение също защо законът е бил внесен едва на 30 декември.

„Становището на всички институции е, че има много противоконституционни текстове Този напън, че трябва да го приемем за 2 дни, започва да ме навежда на мисълта, че някой не е искал да не се приеме този закон и се търси виновник. И този виновник да е парламентът”, каза Чолаков.

Вчера беше приет на второ четене закона за лицата, подаващи сигнали.

„Беше внесен през октомври, на първо четене го приехме като политически жест. Но на второ четене залата го отхвърли. Не искам да става груб, но беше доста нескопосно написан и имаше всички белези на бухалка. Върна се в правна комисия. Тогава министър Зарков отново обиколи всички студия, каза как саботираме съдебната реформа и ние казахме, че ще го препишем. Редактирах го на 31 декември следобед. На 5 януари го внесохме отново преработен. Мина на две четения в Комисия и вчера НС го прие без дебат на две четения, с консенсус”, каза Чолаков.

Той коментира, че действително Следствието е подчинено на Прокуратурата, а би трябвало, според Конституцията, съдът, следствието и прокуратурата да са три независими един от друг органа. Чолаков обвини Христо Иванов за нарушения баланс. 

„Референдумът е хибридна атака срещу българската демокрация”, каза Чолаков.

Той очаква ГЕРБ да бъде първа политическа сила след изборите.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.