Темата е ефективното управление на външните граници на ЕС

Заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разговаря с Ларс Гердес, заместник изпълнителен директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), който е на посещение в България по повод конференцията „Ефективно управление на външните граници на ЕС“. Организатор на форума е Министерството на вътрешните работи.

В рамките на срещата бяха обсъдени доброто сътрудничество с Фронтекс в охраната на външните граници на ЕС и в областта на връщането, както и възможности за неговото надграждане. Фронтекс подпомага оптимизирането на защитата на външните граници чрез провеждане на съвместни операции по границите ни с Република Турция, Република Сърбия и Република Северна Македония. В същото време, България  изпраща свои гранични служители за участие в съвместните операции на територията на други държави членки.

Беше изразена високата оценка на Фронтекс за работата на българските гранични служители и усилията на България по охрана на границите.

Министър Демерджиев благодари на Агенцията за оказваната помощ за оптимизиране на охраната на външните граници, като подчерта, че това е ключово сътрудничество за България и ЕС. Той подчерта необходимостта от задаване на ясна политика и общи стандарти за охрана на външните граници, като само така може да се гарантира цялостната сигурност на съюза. Необходимо е да се постигне и общо разбиране и осъзнаване на европейско ниво, че е необходим голям финансов ресурс за гарантиране ефективна защита чрез техническо обезпечаване на границите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.