"ОССЕ винаги е препоръчвала при съмнение за манипулации на вота да не се въвеждат нови технологии", каза политологът

„Много важно ще бъде влиянието на местните избори, особено гласуването в София. Общото участие в момента на ПП и ДБ ги поставя в изолация с всички останали субекти, те няма да имат мнозинство в следващия парламент. За пръв път от 15-16 г. този блок ще има шанс да спечели София”.

Това заяви политологът Стойчо Стойчев в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS.

„Вероятността за редовен кабинет с мандатоносител ПП и ДБ е малка. Дори да са първи, може да попаднат в изолация. Това не означава, че ГЕРБ няма да могат да направят подобен тип коалиция”, допълни Стойчев.

Според него една от причините за рекордно ниската избирателна активност е изцяло машинното гласуване, което доведе до един феномен – да гласуват под 3 млн. души. Около 3млн. души ще гласуват на вота на 2 април и вече ще има 400 нови избиратели, които биха могли да променят малко баланса на силите, но не в полза на машинните партии”, смята политологът.

Той припомни, че ОССЕ винаги е препоръчвала при съмнение за манипулации на вота да не се въвеждат нови технологии. При хартиения вот основните партии имат представители в комисиите, които ще гарантират честното преброяване на резултатите.

„Основна позиция на правителството на Кирил Петков бе, че то легитимира БСП във властта. Сега избирателите на ГЕРБ по-скоро биха приели формална коалиция с ДПС, отколкото с БСП. Самата социалистическа партия сега се е превърнала в малка частна фирма за благоденствието на своя лидер и самите социалисти имат съмнение до колко тя може да ги представлява”, каза Стойчев.

Много хора критикуват участието на ДБ в комплект с ПП. Гласоподавателите на ДБ са изключително осъзнати, те гласуват за марка, в самото пространство се определя като по-елитарно да гласуваш за „Демократична България”, допълни политологът.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.