Кой слага най-голяма надценка по веригата до крайния потребител

През изминалата 2022 г. инфлацията при храните у нас е била 26%. Това каза в студиото на „Здравей, България” изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов. По думите му тенденцията е същата в цяла Европа.

„Факт е, че от страна на бизнеса имаше доста голяма несигурност миналата година и за това имаше напълно обясними причини”, коментира още Вълканов. Той обясни, че през последните 203 месеца проблемът не бил толкова в цените на храните, а в това, че много сектори от икономиката започват да наваксват, вдигайки цените на услугите си.

Инфлацията у нас се отразява все по-сериозно върху цените на хранителните стоки у нас, показва обаче проверка на NOVA. На много места увеличението при някои от стоките от първа необходимост е далеч над годишната инфлация за страната. Жители на Варна споделят, че си позволяват все по-малко продукти от щанда и усещането им е, че поскъпването на стоките е с 50%.

„Усилия се полагат постоянно по цялата верига”, увери Николай Вълканов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.