Експерти със съвети за действия при земетресение

Сградите в България са безопасни, ако при строежа им са изпълнени всички нужни нормативи. Около това мнение се обединяват експертите. Някои от тях обаче се опасяват, че нерядко се правят компромиси от страна на инженери, в името на дизайна на архитекта. А това може да намали сигурността на сградата. Другите рискове включват самоделното преустройване на по-старите жилища или строежа на сгради без професионална помощ. Панелния блок е една от най-често срещаните сгради у нас. И според експерти може да бъде сред най-сигурните и гъвкави при земетресение, ако в нея не са правени незаконни ремонти.

Екип на NOVA с разказ от епицентъра на трагедията

„Слава Богу, достатъчно далеч сме от Източно-Анадолския разлом. Почти 1000 километра ни делят от там, така че въздействие върху нашите локални сеизмични източници не би трябвало да има и няма да има”, увери в студиото на „Здравей, България” доц. Ирена Александрова, ръководител на секция "Сеизмология" при НИГГГ-БАН. И макар у нас да се наблюдава затишие на силните трусове в сравнение с миналото, това не дава гаранции, че сме застраховани от силно разлюляване на земята. Доц. Александрова обясни, че в България стават редовно леки земетресения, които разтоварват разломната структура. 

Инж. Димитър Куманов, който е строителен инженер-конструктор и е бил доброволец при обследването след пернишкото земетресение, заяви, че дори при силен трус някои сгради имат шанс да оцелеят. В България обаче не бил правен анализ за сигурността на сградите при евентуално подобно бедствие, уточни експертът.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

„Никой не може да каже на колко по Рихтер ще издържат. Това, което е по-рисково, се наблюдаваше в района на Перник, където къщите са строени от местни майстори”, допълни инженерът. По думите му при новото строителство масово има пропуски и се правят компромиси със сигурността. При панелните сгради обаче било заложено много добро поведение при сеизмични въздействия. Проблемът при тях бил, че вече са реконструирани в сравнение с първоначалния си облик.

А първото правило при земетресение е да не бягаме. Безопасните места са под врати на носещи панели, под маси, ако са стабилни, казаха експертите. За разлика от болниците, които са обследвани и имат паспорт за сигурност, все още у нас не е приключил процесът за издаване на такъв за жилищните сгради.

В Университета по архитектура, строителство и геодезия ни показват машина, с която извършват сеизмична квалификация - или тест за издръжливост - на отделни елементи. Но от там апелират, че е нужна по-добра стратегия.

„Да ни обръщат внимание, за да разясняваме поведението на строежите не след земетресенията. За да нямаме такива разговори в бъдеще от събития на наша територия. Ние трябва да имаме постоянна политика за превенция”, каза доц. д-р инж. Цветан Георгиев.
Планът за сеизмичен център, като тези в Румъния и Турция, вече е готов и е част от Националната пътна карта. За реализирането му, обаче, са нужни средства. 

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.