Момичето страда от Синдром на Уилсън и се нуждае от спешна трансплантация в Турция

19-годишна студентка се бори за живота си, за да отглежда 6-годишното си братче. Момичето страда от Синдром на Уилсън и се нуждае от спешна трансплантация в Турция. Сумата от 180 000 лева обаче е непосилна за семейството й. Тази вечер нейни приятели и близки организираха безпрецедентна дарителска акция в центъра на Пловдив. С благотворителни кутии обикаляха площадите и заведенията по главната улица.

Здравословните проблеми на Анита започват, когато тя е на 13 г. Тогава лекарите установяват, че момичето има проблем с дроба. Никой обаче не може да постави точна диагноза. До момента, в който преди дни Анита е приета по спешност в болница, след като припада на работа. Това разказа пред NOVA бащата на Анита. 

Преди дни 19-годишното момиче от Асеновград припада в магазина, в който работи. Колегите й веднага я откарват в болница, където чува страшната диагноза Синдром на Уилсън.

„Води се тиха болест. В началото протича съвсем без симптомно. Лекарите казаха, че като цяло за тази болест няма активно действащо лечение, медикаментозно и ще се наложи да се направи чернодробна трансплантация най-вероятно в Турция”, казва Анита Чобанова.

Приятелят й се свърза с клиника в Истанбул. Оттам вече имат отговор и са готови да приемат Анита за лечение.

„Докторите казват, че чрез трансплантация й дават много добри шансове да си води един спокоен и нормален живот”, обясни Иван Димитров.


Тази надежда обаче има прекалено висока цена -180 000 лева. Анита е студентка „Лингвистика и информатика“ в Пловдивския университет. Учи редовно и работи. Родителите й са разделени. Майка й е в чужбина. И Анита сама се грижи за 6-годишното си братче, с което живеят при баба й.

„Той постоянно ми звънни. „Како, ти нали ще се оправиш? Ти нали пак ще си до мен?” Той е една от на-големите ми упори, ако трябва да съм честна”ы казва Анита.

Баща й е готов да помогне. „Готов съм да стана донор, за да може да мине всичко както трябва за трансплантацията”, каза Живко Чобанов.

Приятелите на Анита организираха спонтанна кампания по набиране на средства. Те тръгнаха из улиците на Пловдив.

Пред NOVA те разказаха, че благодарение на социалните мрежи всеки е знаел за случая на 19-годишната Ани и с радост са дарили. 

Кампанията продължава с набиране на средства в сградите на университети в цялата страна, в големите вериги магазини, както и с благотворителен театър и футболен турнир. 

Дарителска сметка в Банка ДСК
BG21STSA93000029714983
STSABGSF
АНИТА ЖИВКОВА ЧОБАНОВА

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.