Експерти подкрепят идеята за военно обучение

Задължително военно обучение за учениците у нас. Това е записано в ново постановление на Министерския съвет. Предвижда се от следващата учебна година децата от 10-ти и 11-ти клас да са подготвени по теми като защита на родината и оцеляване при кризи от военен или природен характер. 

Заложено е обученията да се провеждат от военнослужещи или цивилни служители на Министерството на отбраната. Освен историята и настоящето на въоръжените сили на България учениците ще усвояват и знания, свързани с участие в спасителни и евакуационни действия, незаконен трафик на оръжие и тероризъм.

Въздушните линейки: Обучението на медиците трябва да завърши до април

Оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, участие в мисии извън страната и как се действа срещу оръжия за масово унищожение. Това са само част от темите, с които от догодина ще се запознаят учениците, които сега са в 9-ти клас. 

Експерти подкрепят идеята за военно обучение.

“Особено с оглед на последните събития, които станах в Турция, а и миналата година наводненията в Карловско - всички видяхме, че има нужда българското население да има елементарни познания как да реагира при кризи - природни или, недай си Боже, военни. Но такива познания са абсолютно необходими”, каза журналистът и военен експерт Димитър Ставрев.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.