Специалистите ще бъдат обучавани във Военномедицинската академия

До средата на април ще завърши обучението на медиците, които ще обслужват медицинските хеликоптери у нас. Специалистите ще бъдат обучавани във Военномедицинската академия. Всеки кандидат ще премине и тест за годност, за да лети. Преди да пристигнат хеликоптерите, което се очаква да стане през май, екипът, работещ по създаването на въздушната медицинска помощ, трябва да е подготвил както лекарските екипи, така и хеликоптерните площадки до големите болници в страната. Трябва да се избират и хангари за машините както и център в София, който да координира изпращането на помощта по въздух.

„Взе се решение на работната група това да бъдат анестезиолози и реаниматори - да се започне първоначално с тях, тъй като имат най-високата експертиза. Болниците, където ще се ползват хеликоптерни площадки, също ще бъдат с най-висока експертиза. Трябва да има неонатология, родилно отделение, акушеро-гинекологично отделение, неврохирургия, хирургия. Болницата трябва да отговаря на всички параметри, за да може наистина да спестим и да хванем първия половин-един час на спешността”, каза министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.