Мигрантите са обучени да се укриват от наряди и да причиняват щети на полицията, обясни тя

Шофьорите на микробуси, превозващи нелегални мигранти в България, получават инструкции от трафикантите да блъскат патрулките, ако започне преследване. Това съобщи пред БНР директорът на "Гранична полиция" главен комисар Росица Димитрова. 

По думите й 11 000 са неуспешните опити за преминаване на границата ни с Турция за първите два месеца на годината.

Друга опасна тенденция, уловена от "Гранична полиция", е водачите на микробуси, превозващи мигранти, често да са дрогирани.

Граничари и служители на Фронтекс преследваха мигранти в Харманлийско

По думите на граничар №1 трафикантите на хора имат инструкции да самокатастрофират или ако започне преследване, да не се подчиняват на полицейски разпореждания и отново да предизвикат катастрофа с полицейския автомобил. Целта е да причинят и щета, и вреда, обясни тя.

„Има една особено опасна тенденция, която наблюдаваме и тя е тези автомобили, които превозват мигранти, да бъдат управлявани от непълнолетни или пълнолетни лица без правоспособност и употребили наркотични вещества", съобщи главен комисар Росица Димитрова.

СЛЕД ГОНКА НА „ТРАКИЯ”: Заловиха пиян и дрогиран шофьор, превозвал мигранти

От службата отчитат огромно увеличение на мигрантския натиск по българо-турската граница. "50% повече е увеличението на броя на недопуснатите лица да преминат българо-турската граница от началото на годината до момента", допълни началникът на Гранична полиция.

След като преминат границите ни, нелегалните мигранти често се укриват в района до идването на трафикантите, обясни комисар Димитрова. "В планината Странджа – гориста местност, доста широк периметър обхваща, в която тези лица се укриват, те са много внимателни и обучени да се пазят от наряди", допълни началникът на Гранична полиция.  

Над 30 ранени и един загинал при катастрофа с мигранти на „Тракия” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.