Пет века българската нация извървява своята голгота към заветната свобода

На финала на предаването нека се върнем към 3 март. Пет века българската нация извървява своята голгота към заветната свобода. Плащаме висока цена - хилядите жертви от кланетата в Априлското въстание. Падналите в боевете с османската армия опълченци. Суровият урок на историята е, че всяка нация плаща за свободата си с живота на най-смелите си чеда.

От „Моята новина”: 3 март през погледа на читателите ни (ГАЛЕРИЯ)

На 3 март 1878 година мечтата всички българи да живеят в една държава е на път да се осъществи. Уви, вече 145 години това остава само мечта. Възможна ли е била обаче изобщо Санстефанска България. Каква е била целта на Руската империя и каква е била ролята на Великите сили. Отговорите са в някои от позабравените страници от Руско-турската война.

"Става ясно, че Европа няма да позволи създаването на Голяма България. Русия знае, че не може да го направи, но успява, подготвяйки Руско-турската война, да оформи българското землище. Цариградската конференция прави две Българии, разделени вертикално - север-юг. Русия не е технологично готова за войната, след Кримското поражение. Турция е по-добре подготвена, купуват оръжие от Америка. Ако Дунавската армия на Русия е била 198 000 души, то Турция е разполагала с доста повече хора, концентрирани на погрешното място - четириъгълникът Русе-Варна-Силистра-Шумен, който руснаците заобикалят", разказва той.

С революционните за времето си картечници "Гатлинг" са снабдени както турците, така и руснаците. "Лондонският протокол между Великите сили е картбланш за война на Русия. Всички са знаели, че тя е заинтерсована да се намеси в България. Всички български революционери след Левски са използвали неговата организация и идеи. Имало е 13 000 български опълченци, смятам, че от българите са загинали повече, отколкото от руснаците", казва историкът.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.