Те настояват за увеличение на заплатите

Служителите на Комисията за защита на потребителите излязоха на едночасова стачка. Те настояват за ръст на средствата за заплати с 60%. Възнагражденията, които получавали в момента, не били променяни от години.

От КТ „Подкрепа” обясниха, че заплащането в КЗП варира спрямо длъжностите, но средната брутна заплата е около 1000 лева. Обемът на работа в Комисията се е увеличил многократно заради огромната инфлация, изтъкват от синдиката и добавят, че заплатите на служителите не са увеличавани от 2020 г.

Служители, излезли на протест, заявиха, че заплатите в КЗП са средно около 1000 лв., като някои са и под 900 лв. Те определиха заплатите като "унизителни", а отговорностите им са големи. Директорът на КЗП за Бургас, Сливен и Ямбол каза, че директорите нямат право да протестират, но тя е със служителите, защото ги подкрепя изцяло.

Последното увеличение на заплатите им е преди удара на инфлацията.

„Служителите в КЗП не са получавали увеличение от 2020 г. Всички видяхме и усетихме колко бурни инфлационни процеси имаше миналата година. Да поставим акцент на храната - при тези заплати, които взимат това е основният разход. Очевидно е, че със заплати от 2020 г. стандартът им на живот е намалял драстично”, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Служители споделят, че се налага да правят икономии и с парите си купуват само най-необходимото.

По думите на хората - желаещите да започнат работа в институцията са малко. Стачкуващите апелираха за помощ от ръководството. 

Стачка имаше и в Бургас. Там поискаха увеличение на заплатите с 60%. 

Ако не бъдат чути, хората са готови да излязат на безсрочна стачка. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.