Недоволните запалиха купища боклуци в центъра на френската столица

Масови безредици, палежи и протести в Париж и други френски градове, след като правителството на президента Еманюел Макрон оцеля по време на вота на недоверие. Гласуването беше заради крайно непопулярната пенсионна реформа, която вдигна на 64 години възрастта за пенсиониране. При единия от гласуваните вотове на недоверие не достигнаха едва девет гласа, за да бъде успешен. Така законът за увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години може да се смята за приет.

Правителството на Франция оцеля при ключов вот на недоверие

Сълзотворен газ обгърна днес рафинерията във Фос-сюр-Мер, край Марсилия, след сблъсъци между полиция и протестиращи. Трима полицаи са тежко ранени. Напрежението възникна, след като френското правителство предприе стъпки, за да нареди на работниците да възобновят дейността си в рафинерията.

Нощта в страната премина бурно с палежи и безредици. В Париж пламнаха купища боклуци, които не са събирани от дни заради стачките.

Близо 70% от френските граждани са против пенсионната реформа и желаят оставката на кабинета на премиера Елизабет Борн. 

„Както всички, и аз съм много разочарована и ядосана. Не мисля, че това слага край на борбата срещу изключителното връщане назад, каквото представлява този законопроект. Смятам, че непропорционалните репресии от страна на полицията засилват още повече гнева ни”, коментира Еманюел Журдан.

Френският парламент гласува две предложения за вот на недоверие

Използвайки вълната на обществено недоволство, опоненти на Макрон призоваха гражданите да не спират протестите. Нова национална стачка вече се подготвя в четвъртък.

„Отхвърлянето на вота на недоверие не е голяма изненада за нас. Но то само ще направи движението по-голямо и далеч не е последното ни оръжие в тази политическа, социална и институционална криза”, посочи Владимир Ниеду.

Тази сряда, в опит да потуши напрежението, президентът Макрон ще наруши мълчанието в първо телевизионно интервю от началото на стачните действия през януари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.