Най-ефективни в разследването на корупцията са журналистите, посочи той

Критичният доклад от Департамента на САЩ, корупцията, безнаказаността и незаконните арести коментира адвокат Александър Кашъмов, от Програма Достъп до информация, в „Интервюто на NOVA“.

Докладът е базиран на публични източници, информацията не е конфиденциална, каза той.

Демокрацията се основава на силни институци и на зачитане на човешките права, заяви адвокатът. Не можеш да кажеш, че някой е престъпник без да си минал процедурно през целия път на обвинение, присъда и защита в честен процес, подчерта той.

Главният прокурор има в себе си най-силните оръжия, той е най-силната конституционно поставена фигура, посочи Кашъмов. По негови думи е абсурдно главния прокурор да се оплаква от това, че държавата е завладяна. Мнението на адвокатът е, че главният прокурор е част от тази система и част от проблемите.

Той посочи, че най-ефективни в разследването на корупцията са журналистите, а не полицията и прокуратурата. Адвокатът коментира информацията от доклада по журналистическите казуси.

Съдилищата също могат да подобрят своя капацитет, допълни той.

Повече от разговора гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.