За 18 години живот, действащият НПК е изменян и допълван 58 пъти

Докладът на Държавния департамент на Съединените щати констатира проблеми, които могат да се решат чрез законодателни промени. За това обаче трябва работещ парламент. Това каза правосъдният министър Крум Зарков, два дни след като от Вашингтон оповестиха годишния доклад за състоянието на човешките права по света. А водещи юристи у нас изтъкват сериозен проблем пред народните избраници - приемат се популистки поправки в много нормативни актове.

Липса на присъди за висши чиновници, уличени в корупция, участие на длъжностни лица в нерегламентирани практики са само част от констатациите в доклада на Държавния департамент на САЩ. „Неслучайно ние сме предложили толкова закони и толкова промени и това е една от темите на публичния и политически дебат толкова време. Така че в случая Държавният департамент на САЩ не казва нещо, което ние не знаем и не говорим, не обсъждаме”, заяви Крум Зарков, министър на правосъдието.

За да имат ефект решенията, нужен е работещ парламент. „Скоро ще имаме парламент. Надяваме се той да приеме необходимите закони. Точка първа. Тяхното прилагане е точка втора”, подчерта Зарков.

Докладът на САЩ: Реакциите на политици и експерти за критиките към България (ОБЗОР)

Каквито и закони да бъдат приети обаче, те не трябва да бъдат допълвани и променяни твърде често. „За 6 месеца в последния парламент са внесени 199 законопроекта. Никой не е очаквал те да бъдат приети, по-скоро това вече придобива лек предизборен оттенък”, посочи проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ.

Законите у нас най-често се променят под натиска на обществен скандал. Без да се мисли за бъдещите последици, категорични са експертите. „Утежняването на наказателната репресия не води до нищо друго, освен до ожесточаване на престъпността”, посочи  проф. Пламен Панайотов, преподавател по наказателно право в СУ.

И решението - експертен анализ и становище, около което политическите сили да се обединят, преди да започне обсъждането на поредната промяна. „Основното, което целят политиците е да се харесат на своя електорат, а не са провиди действителна възможност за решаване на този проблем”, категоричен е проф. Панайотов.

За 18 години живот, действащият НПК е изменян и допълван 58 пъти, сочат данните на експертите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.