Призната е ролята на българския народ, който през 1943 г. устоява на нацисткия натиск

На свое заседание на 24 март т.г. Сенатът на Илинойс с пълно единодушие прие резолюция, с която обяви март за Месец на българо-американското културно наследство, предаде БГНЕС.

Резолюцията потвърждава стратегическите отношения между България и САЩ и отбелязва 20-та годишнина от ратификацията на Сената на САЩ на протокола за присъединяване на България към НАТО, 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война, 120 години от установяване на дипломатически отношения, както и 145 г. от Освобождението на България.

Призната е ролята на българския народ, който през 1943 г. устоява на нацисткия натиск и предотвратява депортацията на 50 000 български евреи към лагерите на смъртта.

Панайотов: Кметът на Вашингтон ще обяви 3 март за Ден на България

За първи път законодателен орган на САЩ разглежда в цялост старата и новата българска емиграция, като признава нейните постижения за част от културно-историческото наследство на Америка. Сред получилите признание българи са: Джон Атанасов, като създател на първия електронен компютър; летците Стоян Юруков и Асен Йорданов, последният е считан за „баща на американската гражданска авиация“; писателят Алеко Константинов и неговият роман „До Чикаго и назад“, който вдъхнови поколения българи да емигрират във Ветровития град.

За първи път, политически акт в САЩ разглежда постиженията на македонските българи, като част от цялостния принос на българската емиграция в развитието на Новия свят. Сред успехите на македонските българи е посочена създадената през 1922 г. Македонска патриотична организация и нейният орган, вестникът „Македонска трибуна“. Изразено е признание към успехите на отделни личности сред българските емигранти от региона на Македония, като банкера Хенри Каранджев и писателя и щатски сенатор Стоян Христов.

Резолюцията отбелязва приноса на българските църкви, училища, културни клубове, танцови състави, бизнес и граждански организации за развитието на социалния, икономически и културния живот на щата Илинойс.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: БГНЕС