Освен това ще бъде осветен в бяло, зелено и червено мостът "Фредерик Дъглас" - един от най-големите в града

За първи път в столицата ще бъде осветен в бяло, зелено и червено мостът "Фредерик Дъглас" - един от най-големите в града, голямо архитектурно съоръжение на река Анакостия. Освен това кметът ще излезе с прокламация, в която ще обяви 3 март за Ден на България във Вашинтон. Това каза за "Здравей, България" посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В СТРАНАТА ВИЖТЕ ТУК

Според него мостът ще светне в 6:30 ч. местно време. "Гледката ще бъде най-добра в 19:30 ч., така че използвам възможността да поканя всички наши сънародници. В прокламацията пък има специален акцент за ролята на българската общност за културното многообразие в САЩ", обясни той.

145 години свобода: България отбелязва националния си празник

Празникът 3 март се отбелязва по много начини в САЩ. В българските училища във Вашингтон се провеждат тържества -  те съчетават три дати в една - 1,3 и 8 март. 

По думите му е пълна глупост да се твърди, че България има господари. "Ролята на Русия не е спорна. За мен най-красивият български празник винаги е бил 24 май. Той е свързан с образованието и мъдростта, и с факта, че България е дала на света азбука", смята посланикът.

Панайотов уточни, че няма информация за списък "Магнитски 3". "България знаеше много месеци преди оповестяването на втория списък, че ще има наши граждани и фирми, не знаехме кои са и кога ще го направят. Дали за трети път ще се случи, няма как да знам. Това е политически акт, така американското правителство прави анонс към България", заяви дипломатът.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook